Nu excludem aceasta posibilitate, dar in geneza balbaielii raportul dintre copil si parintii sai, mai ales cel cu mama, este fundamental.
Eliminarea sentimentului de vinovatie, constient sau nu, pe care parintii copilului cu balbism il resimt prin proiectarea vinovatiei asupra factorilor externi nu duce nicidecum la ameliorarea situatiei copilului, deoarece se mentine sursa primara, chiar daca are loc o penalizare a cadrelor didactice, mutarea din gradinita – chiar se poate ajunge la cronicizarea tulburarii.
Ce trebuie sa faca parintii
Unde si de ce gresesc parintii
Copilul face efort pentru a vorbi, nu reuseste de la inceput sa emita o vorbire fluida. Parintii exercita adesea o presiune prea mare asupra copiilor, evaluand in permanenta felul in care acesta vorbeste si solicitandu-I sa „vorbeasca frumos.
Decalajul dintre cererea parintilor si capacitatile lingvistice ale copilului in acel moment, performanta solicitata intr-un moment nepotrivit, chiar daca cererea este punctuala, pot fi momentul declansator direct sau indirect al balbaielii.
Si solicitarea verbala sau neverbala de a face lucrurile „mai repede („ma grabesc, „hai odata, „mereu te moscaiesti), poate produce, secundar, un efort din partea copilului de a-si depasi posibilitatile lingvistice ale momentului si poate declansa tulburarea.
Ce ar fi bine sa stii
Cateva date
Reactii ale copilului
Copilul este constient de dificultatea pe care o are de a vorbi determina la ceilalti o anumita reactie, care este, cel mai adesea, negativa. Atunci va face mai mult efort de a vorbi si, din pacate, aceasta presiune accentueaza dificultatea, copilul se balbaie si mai mult.
Acest lucru il poate conduce, in timp, la atitudini de inchidere fata de relationare, la manie, furie (creste posibilitatea manifestarilor auto si heteroagresive, in functie de varsta copilului) sau tristete, deznadejde.
Constientizarea tulburarii este o indicatie foarte importanta in tratament – primii ani de viata, care ar trebui sa fie anii bucuriei si lipsei de griji, sunt umbriti de sentimente puternice de jena, rusine; reactia parintilor, determinata de dificultatea de vorbire, provoaca o suferinta copilului. Constiinta pe care o are copilul despre tulburarea sa si contextul familial impun o abordare specifica.
Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3