Ce face micutul?
Ai ajuns la jumatatea perioadei de sarcina. Felicitari!
Se poate spune ca micutul tau are acum un program de somn similar cu al unui nou-nascut.
In timp ce doarme, organismul sau continua sa se dezvolte si sa capete caracteristicile unui omulet adevarat. Ii creste parul, ii cresc unghiutele – uneori este necesar ca acestea sa-i fie taiate chiar dupa nastere, ca sa nu se zgarie.
Pielea lui se ingroasa si incepe sa se structureze pe straturi, protejata de acea vernix caseosa, care, la nastere, va avea rolul unui lubrifiant, usurand expulzarea.
Tot in aceasta perioada, in intestinele micutului incepe sa se acumuleze meconium-ul care va constitui primul sau scaun. Acesta este format din celule eliminate, din lichidul amniotic inghitit si din secretii ale tubului digestiv. Unii copii elimina meconium curand dupa nastere, altii il elimina intrauterin sau in timpul travaliului. Este bine oricum.
Altfel, cresterea este cuvantul de ordine. Este tot mai voinic, ocupa tot mai mult loc si apasa tot mai tare pe organele tale interne. Fiind un proces natural, n-o sa ai mari probleme din aceasta cauza.
Cat de mare este copilasul tau? La aceasta data, a depasit 20 cm in lungime si 250 g in greutate.
Ce face mama
Uterul tau a ajuns la nivelul ombilicului. Linia pigmentata care coboara de la ombilic pana la pubis este, probabil, mai intens colorata decat inainte de sarcina. Dupa nastere, se va estompa si va fi asa cum era inainte.
Pana acum, probabil ca ai luat in greutate ceva intre 3,5 si 5 kg.
In cazul sarcinii multiple:
Uterul tau este cu 5 – 10 cm mai mare decat in cazul unei sarcini simple iar cresterea in greutate tinde catre limita maxima.
Ce trebuie sa faca mama
Prezinta-te la al 3-lea examen medical prenatal obligatoriu.
Poti sa-ti faci programare pentru a doua ecografie, care se efectueaza in general intre a 20-a si a 24-a saptamana de sarcina.
Daca toate conditiile sunt intrunite, daca nu ai contraindicatii, este bine sa te pregatesti pentru o nastere naturala. Principalul avantaj este acela ca te vei reface, ca prin minune, in numai cateva ore, in vreme ce operatia cezariana este, totusi, o interventie chirurgicala, care presupune o perioada de refacere mai indelungata.
Si apoi, care este marele atu al femeilor cand vine vorba despre eroism si anduranta?
In acest context, este momentul sa abordam un subiect nou si foarte important: pregatirea prenatala.
Foarte importanta pentru cuplurile care asteapta primul copil, acest complex educativ cuprinde, in linii mari:
Si in tara noastra apar din ce in ce mai multe centre care ofera cursuri de pregatire prenatala contra cost, dar si gratuite. Daca in orasul tau nu este un asemenea centru, poti gasi materiale – multimedia sau tiparite – pe aceasta tema. Probabil ca medicul tau stie ceva mai multe despre aceasta.
Intereseaza-te si programeaza-ti din timp aceste cursuri, asa incat sa le termini inainte de a te simti ca un pepene, pentru ca atunci vei fi tentata sa le lasi balta!
Cele 16 ore pe luna la care ai dreptul pentru consultatii prenatale includ si asemenea cursuri prenatale, sau cursuri de puericultura. Din punctul de vedere al legii, in acordarea acestor drepturilor, nu are relevanta vachimea ta in companie.
Ca sa-ti fie mai usor:
Chiar daca volumul de sange din corpul tau a crescut considerabil, aceasta nu inseamna ca el este si de o calitate corespunzatoare. Ca sa fii sigura de acest lucru, consuma fier pentru a-i imbogati continutul de hemoglobina si a evita, astfel, anemia.
In perioada sarcinii, se recomanda un supliment de 27 – 30 mg de fier zilnic. Se stie deja ca nutrientii sunt mai bine asimilati – si, in plus, fara neplaceri digestive – din alimentatie.
Alcatuieste-ti meniurile astfel incat sa contina:
Ce poate sa faca tata
Pregatirea prenatala este valabila si pentru tine.
Iti plac acele scene emotionante din filmele americane in care tatal asista la nasterea copilului? Poti si tu sa joci in propriul tau film, doar ca va fi „pe bune'. Desigur, vei fi testat si, daca se dovedeste ca esti, totusi, prea emotiv, ca nu suporti vederea sangelui, nu vei intra in sala de nastere.
In orice caz, nu trebuie sa fii un outsider acolo. Trebuie sa intelegi si tu ce se petrece si sa poti fi de un real folos.
De mare folos vei fi si dupa nastere. Ingrijirea noului-nascut este un obiectiv al cursurilor de pregatire parentala.
Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime
Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile