Ai ajuns in saptamana 9 de sarcina? Iata care sunt noile achizitii ale copilului tau si la ce simptome sa fii atenta in aceasta saptamana.
Oase si cartilaje! Iata noile „achizitii' ale copilului tau. Intestinele incep sa migreze spre locul lor din abdomen, pe masura ce corpul creste.
Capul incepe sa se mareasca in raport cu restul corpului, ceea ce il face sa semene tot mai mult cu un mic omulet.
Si acum putem sa-ti mai destainuim ceva: embrionul a avut o codita mica, ramasita de la cine stie ce stramosi indepartati ai speciei. Dar acum s-a dus, a disparut, nu mai este.
Acum micutul are toate articulatiile functionale si poate sa se miste discret in lichidul amniotic. Nu simti, inca, aceste miscari, dar ele pot fi observate la ecograf. Ba se pare ca incearca, deja, sa-si suga degetul.
In cazul sarcinii multiple:
Copilasii se dezvolta similar cu cei din sarcini simple. Marimea lor este, deocamdata, apropiata de a celor singulari.
Cat de mare este copilul tau? Se pare ca acum are cam 3,5 cm lungime si se poate vorbi si de o greutate: 3 g.
In saptamana 9 de sarcina s-ar putea sa te simti balonata, sa ai probleme cu digestia. Tot hormonii sunt de vina, ca si in cazul schimbarilor bruste de dispozitie.
Arsurile simtite in esofag sunt acum mai sacaitoare si mai persistente.
Ai dreptate, este cea mai frustranta perioada de sarcina. Nimeni nu vede ca esti insarcinata, dar tu te simti atat de rau. Rabdare! Nici n-o sa-ti dai seama cand vor trece cateva saptamani si apoi nu va mai fi nimeni pe lume ca tine. Desigur, cu exceptia celorlalte viitoare mamici.
Daca ai deja un certificat medical care sa ateste sarcina – de la medicul de familie sau de la medicul ginecolog – nu intarzia sa-l depui la serviciul de resurse umane al companiei in care lucrezi.
Ai o serie de drepturi pe care trebuie sa ti le cunosti si care trebuie sa-ti fie respectate.
Angajatorul, prin serviciul de resurse umane, este obligat sa ti le aduca la conostinta. Informeaza-te din timp, ca sa-ti poti planifica urmatorii doi ani!
Pentru inceput, trebuie sa stii ca pe toata perioada graviditatii, pana la intrarea in concediul prenatal, ai dreptul la o dispensa de maximum 16 ore pe luna din timpul programului de lucru pentru consultatii prenatale. Aceste ore vor fi platite cu tariful normal si nu trebuie recuperate in niciun fel!
Daca ai peste 35 de ani sau daca in istoricul familiei, fie pe ramura materna fie pe ramura paterna, exista boli cu transmitere genetica, ar fi timpul pentru a efectua anumite teste.
Biopsia de vilozitati coriale (CVS, chorionic villus sample), denumita si biopsia placentara, poate fi efectuata intre a 9-a si a 12-a saptamana pentru a detecta anomalii genetice ca fibroza chistica sau boli genetice ca Sindromul Down. Acuratetea rezultatului este de 98-99%.
In efectuarea acestui test, medicul ginecolog va fi ghidat de ecograf in prelevarea unei mostre de tesut din partea viloasa a membranei coriale pentru analiza de laborator.
Vilozitatile coriale sunt prelungiri microscopice ale membranei coriale iar celulele care intra in alcatuirea vilozitatilor coriale sunt de origine fetala, asa incat analiza de laborator poate identifica orice boala genetica, cromozomiala sau biochimica a fatului.
Biopsia de vilozitati coriale are aproximativ aceleasi obiective ca si amniocenteza, mai putin defectele de tub neural, pe care nu le poate detecta.
Se poate efectua transvaginal (transcervical), folosind un cateter, sau transabdominal, cu ajutorul unui ac fin, in functie de dispunerea placentei. In oricare dintre cele doua variante, dureaza 5 minute iar rezultatele se obtin in 10 zile.
Ca sa-ti fie mai usor:
Probabil ca te simti tot mai obosita. Este normal in conditiile in care ai probleme cu somnul. Sunt de vina trezirile dese pentru a merge la baie. Aici nu prea ai ce sa faci.
Dar ce se intampla in acest timp cu viata voastra intima? Se poate intampla orice. Se poate ca mama sa-si fi pierdut apetitul sexual din cauza starilor de greata si a celorlalte simptome ale sarcinii, din cauza oboselii sau a vreunei ingrijorari. N-o lua personal! Nu esti tu de vina. Vorbiti deschis despre asta, ca sa nu-ti faci pareri gresite.
S-ar putea ca tu sa nu te simti foarte tare atras de partenera ta care se schimba de la un moment la altul, se ingrasa si pare sa sufere tot timpul. Dar s-ar putea, dimpotriva, sa te fascineze starea ei de maxima feminitate si, mai ales, sanii infloritori. Cultiva acesta din urma stare si incearca sa i-o transmiti, fa-o sa se simta dorita.
In orice caz, comunicati tot timpul deschis, nu lasati nicio umbra sa planeze. Poate lua intorsaturi grave pentru relatia voastra.
Daca vrei s-o atragi, fii foarte tandru, pune putina fantezie si putin romantism. Cat o sa reziste?
Daca va temeti sa nu faceti rau copilului, intrebati medicul obstetrician. S-ar putea ca raspunsul lui sa va surprinda in mod placut!
S-ar putea ca saptamana 9 de sarcina sa nu fie una dintre cele mai placute, insa inca putina rabdare si te vei simti in al noualea cer!
Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime
Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile