Saptamana 24

Ce face micutul
Crestem, crestem, crestem si suntem tot mai frumosi! Pielea se tot intinde pentru ca muschii si oasele cresc. Parul creste si nu mai avem aspect de mosulica.

Copilul primeste in continuare hrana si oxigenul de la tine, prin placenta, dar plamanii lui se pregatesc pentru a respira imediat dupa nastere, prin secretia de surfactant la nivelul alveoleor pulmonare.

Acesta va impiedica alveolele sa colapseze, sa se lipeasca, si le va face apte sa primeasca imediat oxigenul in ele.

Procesul acesta va dura, insa, pana la termenul prevazut pentru nastere. Aceasta este o cauza importanta pentru care este de preferat ca micutul sa nu se nasca inainte de termen.

Urechea interna fiind bine dezvoltata, copilul a capatat, oarecum, simtul orientarii in spatiu, perceptia propriei sale pozitii. Poate ca si de aceea se tot rasuceste in fel si chip. Inca mai are loc sa o faca!

In cazul sarcinii multiple:
Daca trecem cu bine si aceasta saptamana, in conditiile tehnicii si stiintei medicale de astazi, se considera ca micutii au sanse reale de a supravietui unei nasteri premature. Oricum, gemenii sunt mai micuti si vor fi atent supravegheati dupa nastere.

Tu ai maxima grija ca aceasta sa nu se intample – oricum esti in atentia speciala a medicului – dar nu trai sub spaima si tensiune! Ce-a fost mai greu a trecut.

Cat de mare este copilasul tau? Se pare ca are aproape 28 cm in lungime si o greutate de 650 g.

Ce face mama
Iata cum a ajuns uterul tau la 4 cm deasupra ombilicului! Urmareste tot ce se intampla, fii pe faza, dar nu fi stresata! Nici macar daca ai o sarcina multipla.

In aceasta luna vei observa unele modificari ale pielii. Pe fata apar pete, asa-numita masca de sarcina.

Ai trecut de stadiul schimbarilor bruste de dispozitie, dar iata ca apar alte probleme: dureri de spate, respiratie dificila, crampe ale picioarelor… Odihneste-te cat mai mult si adopta o pozitie corecta a spatelui pentru a scapa de dureri si de crampe.

Probabil ca medicul va dori sa cerceteze periodic starea colului uterin pentru a sesiza eventuala dilatare prematura.

Ce trebuie sa faca mama
In aceasta saptamana, probabil ca medicul va dori sa testeze toleranta ta la glucoza. Este recomandat in mod special daca, in mod normal, esti supraponderala sau daca ai in familie cazuri de diabet sau daca ai luat, deja, prea mult in greutate.

Daca, in urma testului, vei fi gasita cu o glicemie peste limita acceptata ca normala, diagnosticul va fi de diabet zaharat de sarcina.

Exista o suspiciune de diabet zaharat de sarcina daca unul dintre aceste simptome depaseste limitele acceptabile:

  • sete permanenta;
  • urinari frecvente;
  • oboseala;
  • greata;
  • zahar in urina (detectabil pe loc).

Este foarte posibil ca, dupa nastere, totul sa revina la normal. Dar aceasta nu rezolva, deocamdata problema. Daca tu ai o glicemie marita, inseamna ca insulina produsa de organismul tau nu este suficienta si pentru tine si pentru cel mic.

In acest caz, la el va ajunge o cantitate prea mare de zahar care se va transforma in grasime si va determina o greutate mai mare decat este normal (macroson).

Vor fi probleme la nastere si dificultate la respiratie dupa nastere. In plus, micutul va fi predispus la diabet zaharat. Asa ca situatia trebuie depistata si rezolvata la timp. Testul va fi repetat in saptamanile 32-34.

Ca sa-ti fie mai usor:
Pielea de pe abdomen – de pe super-abdomenul tau in expansiune – si de pe sani se tot intinde si s-ar putea ca mancarimea sa te sacaie. Poti sa folosesti o lotiune emolienta sau glicerina, dar poti sa-ti pui si problema unei mai bune hidratari. Mai ales daca observi ca pielea se si descuameaza.

S-ar putea sa simti un disconfort al ochilor, fara sa poti spune ca este o problema de vedere. Poate n-ai sa crezi, dar este tot o problema de hidratare. Cristalinul trebuie sa fie in permanenta umed. Poti folosi acele picaturi inofensive numite „lacrimi artificiale', care nu fac nimic altceva decat sa umezeasca ochiul. Un astfel de produs foarte raspandit la noi este Visine.

Ce poate sa faca tata
Fii inventiv! Gaseste ceva care s-o surprinda placut pe mama si care sa-ti faca si tie placere.

Nu trebuie sa fie ceva anume, dar:

  • sa nu fie prea departe de casa;
  • sa nu ceara o tinuta speciala;
  • sa nu fie la ore nepotrivite, cand ar trebui sa se odihneasca;
  • sa nu fie in aglomeratie, zgomot, frig sau caldura excesiva;
  • sa nu… sa nu… si nici sa nu…

Ce-ai spune de un DVD cu un film bun pe care n-ati apucat sa-l vedeti la cinematograf?

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani
Buton