De fiecare dată când ieșiți din casă, crizele de nervi în public? Învață să-l ții sub control ca să nu te mai pună în situații jenante.
Crizele de nervi apar, de cele mai multe ori, în jurul vârstei de un an și jumătate și sunt determinate fie de personalitatea puternică a copilului, fie de încercarea de a-și manifesta independența, fie de obișnuința de a căpăta mereu ceea ce îşi dorește. Pe măsură ce copilul crește și începe să se exprime tot mai bine și să înțeleagă ce-i spun părinții, crizele de nervi vor dispărea.
E foarte important să stabiliți împreună ce are voie să facă și ce nu atunci când ieșiţi afară, când mergeți la cumpărături și ori de câte ori vă petreceți timpul în afara casei. De exemplu, când mergeți prin magazine, spune-i că are voie să își aleagă numai o singură jucărie, dacă ieșiți în parc, indică-i exact locurile unde are voie să se joace etc. Dacă începe să plângă și să se împotrivească atunci când îi spui că trebuie să plecați, nu insista prea mult să facă așa cum vrei și, mai ales, nu îl forța. Lasă-l încă 5-10 minute să se liniștească, apoi încearcă să îi distragi atenția cu altceva, ca să uite motivul supărării. Încet-încet, fără ca el să își dea seama, o puteți lua spre casă.
Una dintre cele mai bune metode de a-l face să se oprească din ţipat e să rămâi calmă. În felul acesta îi arăți că nu te afectează prea mult comportamentul lui. În schimb, dacă te enervezi, nu faci decât să îi alimentezi lui furia și, în loc să se oprească atunci când tu țipi, va continua și mai tare. Nu lăsa pe nimeni să intervină, pentru că asta îți va afecta imaginea în fața copilului: pe de o parte, el va ști că indiferent ce va face va găsi o salvare în persoana respectivă (unul dintre bunici, de exemplu), pe de alta, autoritatea ta va fi subminată, copilul nu va mai pune mare preț pe sfaturile tale.
Fă-l să uite de supărare îndreptându-i atenția spre altceva. Funcționează aproape de fiecare dată, mai ales la copiii mai mici. În scurt timp, va uita că, în urmă cu doar câteva minute, plângea.
Nu rezolvi nimic dacă dai în el sau îl tragi de păr, ba mai rău o să plângă.
Susține-ți poziția în continuare și nu face cum vrea el, doar pentru că a început să plângă. Rămâi fermă și spune-i că, deși țipă, nu va obține ceea ce vrea. Ca să îl faci să se oprească din urlat, spune-i că nu înțelegi ce vrea să îți spună, așa că va trebui mai întâi să se liniștească și apoi să îți explice care e motivul supărării.
E posibil să nu funcționeze întotdeauna. Unii copii s-ar putea simți abandonați, în timp ce pe alții amenințarea ar putea să nu îi sperie deloc.
Nervii tăi nu îi vor calma nicidecum pe ai lui. În plus, țipetele tale îl pot speria. Cu cât îți păstrezi mai bine calmul, cu atât mai repede vei rezolva situația.
Foto: shutterstock.com