2-3 ani este o perioadă plină de evenimente în viața copilului tău. Apar comportamente dificile, pe care le vom regăsi apoi, într-o formulă mai evoluată, la adolescență, apar și primele tulburări de somn și se pot remarca și primele întârzieri în dezvoltare. Uite ce ar trebui să știe copilul tău la 2-3 ani.
Somnul copilului de 2-3 ani este, de obicei, agitat. Peste 40% dintre copiii de 2 ani se trezesc cel putin o data pe noapte. Părinții au de-a face cu treziri zmogotoase, cu crize de plâns peste noapte, repetate zile la rândul. Unii specialiști cred că de vină sunt stimulii foarte mulți și puternici pentru copilul de 2-3 ani, care nu poate procesa toate informațiile de peste zi și care, pe de altă parte, începe să înțeleagă că lumea funcționează și mai departe de un 'acum și aici', iar imprevizibilul zilei de mâine și faptul că nu poate anticipa viitorul generează o anxietate care se traduce prin temeri și cosmașuri nocturne. Ar fi de preferat să nu cedezi în această perioadă și să nu iei copilul în pat, chiar dacă oboseala extremă te va pune la încercare.
Ce mai poate face copilul tău
În afară de problemele de somn și cele comportamentale (uite cum să calmezi o criză de nervi, pe care, de cele mai multe ori, un copil de 2-3 ani o face în public), trebuie să știi care sunt reperele de dezvoltare pentru această vârstă. Uite ce poate face deja juniorul tău
- Poate face la oliță sau chiar la wc (dacă a fost antrenat în acest sens)
- se poate spăla singur pe mâini, se poate îmbrăca, încălța etc (dacă a fost lăsat și i s-a încurajat independența)
- poate ține un creion sau o cariocă în mână corect și poate trasa linii și cercuri pe foaie, poate modela mici figurine simple din plastilină – biluțe, trunchiuri de 'copaci' sau șerpișori, poate fi pasionat de tăiatul cu foarfeca, dar nu prea reușește încă să coordoneze mișcarea.
- juniorul tău vorbește deja în propoziții scurte, simple, are o memorie impresionantă, poate reține o strofă întreagă dintr-un cântecel sau o poezioară simplă.
- urcatul și coborâtul scărilor devin activități extrem de interesante și curiozitatea atinge cote maxime. Acum începe perioada aceea stresantă pentru părinți și adulți, în care copiii par că vor să știe totul despre…tot și nu contenesc să întrebe până la paroxism 'de ce?' (vezi cum să treci cu bine prin perioada lui de ce
- la masă, juniorul tău se poate hrăni singur. Aceasta ar fi vestea bună. Vestea proastă este că s-ar putea să treacă printr-o perioadă a mofturilor – are deja propriile gusturi formate și cu greu îl poți convinge să încerce gusturi noi. Ai mare grijă la dulciuri și mâncăruri de tip fast-food – rata obezității infantile crește alarmant din al doilea an de viață, în principal din cauza faptului că cei mici fac cunoștință cu dulciurile.
- foto Shutterstock