În primele luni de viață, bebeluș învață prin imitație. Orice gest, orice privire sunt urmărite cu mare atenție și memorate de bebelușul care mai devreme sau mai târziu le va reda, pe măsură ce dezvoltarea funcțiilor cognitive îi permite. Aceste mici jocuri de imitație îl ajută pe bebe să se dezvolte mai armonios și să învețe mai repede, în joacă:
Toate aceste mici jocuri îl ajută pe bebe mai mult decât crezi. În primii doi ani copilul își dezvoltă așa-numita inteligență senzorială, care ține de simțuri și corp, iar modul în care progresează depinde foarte mult de stimularea celui mic în a deprinde noi abilități. Cu cât în universul lui are mai multe oportunități de învățare prin imitare, cu atât simțurile îi sunt stimulat.
Studiile demonstrează că părinții contribuie cu aproximaativ 25% la dezvoltarea, dar din păcate, prin lipsa de interacțiune cu bebelușul și la limitatea inteligenței celoui mic. Petreceți deci, măcar 1-2 ore pe zi împreună, timp pe care să-l folosiți vorbind cu bebe, arătându-i lucruri, numind obiectele din jur și explicându-i la ce folosesc, chiar din primele luni, când nu înțelege încă semnificația cuvintelor și jucând aceste mici jocuri de imitație.
foto Shutterstock