Saptamana 6 de sarcina reprezinta 6 saptamani de la ultima menstruatie si aproximativ o luna de la conceptie. Iata cum se dezvolta copilul si la ce schimbari sa fii atenta.
In aceasta saptamana, sistemul nervos central al copilului tau se dezvolta rapid. Incep sa se dezvolte vezicule optice care vor deveni ochi. De asemenea, se configureaza canalele care vor deveni ureche interna.
Bataile inimii sunt, deja perceptibile la examinarea cu ultrasunete. Se formeaza sistemul digestiv si cel respirator, in formele lor incipiente. Cresc mugurii viitoarelor maini si picioare.
Cat de mare este copilul? Desfasurat are 12 mm.
Deja din saptamana 6 de sarcina, starile de greata se pot intensifica. Daca se termina prin voma, ai grija sa recuperezi lichidul pierdut. Starile de greata pot sa apara oricand pe parcursul zilei, nu doar dimineata.
Nevoia de a urina des este data, pe de o parte de presiunea uterului asupra vezicii urinare iar, pe de alta, de activitatea intensificata a rinichilor care se straduiesc sa purifice cat se poate de bine sangele.
Pana in acest punct, poti constata ca ai acumulat ceva in greutate sau, dimpotriva, ca ai pierdut. Nimic neobisnuit.
S-ar putea sa ai usoare sangerari si contractii. Daca sunt foarte discrete, e inca bine. Dar daca se intensifica sau daca elimini mici fragmente de tesut cu aspect cenusiu sau roz – si, in orice caz, daca te ingrijoreaza ceva – mergi la ginecolog fara ezitare.
Nici intr-un caz nu ar fi normal sa sangerezi sau sa ai contractii de intensitatea celor de la menstruatie. Ar putea fi semn de avort spontan.
In cazul sarcinii multiple
Este de asteptat ca deja din saptamana 6 de sarcina toate semnele – greata, oboseala, mictiunile frecvente – sa fie mai intense. Odihneste-te, consuma multe lichide.
In acesta perioada, este posibil ca unul dintre embrioni sa fie avortat sau se opreasca din evolutie, iar celalalt sa-si continue evolutia normala.
Abtine-te in continuare de la substantele si alimentele despre care am vorbit. In plus, evita anumite manevre care nu sunt absolut necesare si pot prezenta pericol: manichiura si pedichiura. In acest fel nu risti contaminarea cu germeni periculosi.
Ca sa-ti fie mai usor:
Unele viitoare mame se plang ca suplimentele de vitamine le fac rau la stomac. O solutie ar fi sa le iei in timp ce mananci. Alta solutie, sa le iei seara, inainte de culcare. In orice caz, nu intrerupe cura si nu le schimba fara sa te consulti cu medicul ginecolog.
Daca greata matinala (sau cea de peste zi) devine serioasa, poti fi de mare ajutor.
Trebuie sa stii ca unele mirosuri ii fac rau mamei. Chiar mirosuri care, in alte conditii ii plac: cafeaua, anumite flori, nemaivorbind de produsele cosmetice. Fa totul sa tii aceste surse departe de ea.
In perioada aceasta – care nu va dura o vesnicie – s-ar putea ca mama sa nu poata gati, tot din cauza mirosurilor dar si a repulsiei pe care o simte fata de unele alimente, cum ar fi carnea cruda.
Intelege situatia si incearca sa gasesti solutii, fie comandand mancare, fie gatind mancarurile simple la care te pricepi, fie cerand ajutorul cuiva priceput din familie. In acest timp, incurajeaz-o sa se odihneasca in pat sau asezata, cu picioarele ridicate la orizontala.
Ca sa-i usurezi starea, poti sa pastrezi pe noptiera niste covrigei, biscuiti cava mai dieteteci din care mama sa rontaie dimineata, inainte de a se ridica din pat. Acest truc poate pacali greata matinala.
Incurajeaz-o sa urmeze o dieta bogata in proteine si carbohidrati si sa consume multe lichide, mai ales apa.
Inca din saptamana 6 de sarcina poti simti o oboseala accentuata, insa nu te ingrijora – organismul lucreaza intens pentru a se adapta noilor cerinte.
Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime
Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile