O persoană sociabilă se integrează mai bine într-un grup, relaționează mai bine cu ceilalti, se adaptează diferitelor contexte. La copii este foarte important să dezvoltam această capacitate deoarece le va facilita acomodarea la gradiniță, poate chiar succesul scolar. Ce faci dacă nu ai un copil sociabil?
Orice parinte isi doreste sa aiba un copil sociabil, care sa lege repede prietenii, sa se bucure ca merge la scoala sau in alte colectivitati unde se integreaza cu succes.
Totodata, sa nu uitam ca masura in care fiecare copil detine aceasta capacitate depinde pe de o parte de mostenirea genetica, adica, sunt prietenos ca tata sau retras ca mama de exemplu, iar pe de alta parte de educatie, stimulare, mediu familial.
Daca pentru unii copii a fi sociabil pare a un lucru spontan, natural, pentru altii aceasta capacitate trebuie formata, educata, exersata.
De asemenea, pot exista momente in viata cand chiar si un copil sociabil poate avea probleme de relationare, de integrare datorate unei game foarte largi de motive. Trebuie doar sa fim atenti si sensibili la aceste momente.
Ca parinte, pentru a veni in intampinarea nevoilor de integrare a copilului trebuie sa ii acordam atentia necesara, sa il observam sau sa il ascultam sincer atunci cand se plange ca are probleme la scoala sau in diferite contexte, sa cercetam situatia si sa il asiguram de tot sprijinul nostru in depasirea oricaror situatii dificile.
Parintii au in asemenea momente tendinta de a ractiona in numele copilului lor, de a „indrepta' ei situatia, insa, cea mai buna solutie pentru a-l ajuta pe copil este sa il invatam pe el cum sa reactioneze si sa se descurce in situatii de conflict.
De asemenea, trebuie sa intelegem ca unii copii se „deschid' mai greu, au nevoie de un timp mai mare de acomodare cu ceilalti pana sa aiba sentimentul de siguranta, si asta chiar daca voi sunteti niste partinti foarte „de gasca'.
Respectati aceasta nevoie a copilului, fiecare dintre noi suntem firi diferite, iar atata timp cat acest comportament nu atinge limite extreme, de exemplu de izolare, nu trebuie sa ne panicam.
Citește continuarea articolului aici