În primele luni după naștere, bebelușul tău este ca un burete care absoarbe cu nesaț informațiile din jur. Creierul lui face conexiuni cu o viteză uluitoare, aceasta fiind perioada din viață în care învățăm cel mai mult, în raport cu un anumit interval de timp. Comportamentul tău, ca părinte, influentează modul în care bebelușul se dezvoltă și învață. Uite cum să stimulezi dezvoltarea simțurilor bebelușului:
Prin intermediul atingerii, bebelușul învață o mulțime de lucruri despre mediul înconjurător. Ajută-l să învețe încă și mai repede stimulându-i simțil tactil :
Mirosurile sunt foarte importante pentru un bebeluș în primele luni. Cercetările arată că bebelușii își recunosc instinctiv mama după mirosul pe care îl degajă și învață rapid să îi recunoască și pe ceilalți membri ai familei prin intermediul mirosului.
Simpatia sau aversiunea pentru anumite mirosuri influențează reacția bebelușului față de anumite lucruri sau chiar persoane – dacă plânge când o vede pe una dintre bunici este foarte posibil să-l deranjeze parfumul cu care acesta s-a dat sau faptul că poate miroase a mâncare (un fel pe care vei vedea mai încolo că-l respinge).
Dă-i să miroasă încă din primele luni ceaiuri, rondele de fructe, felii de pâine – care nu au însă mirosuri prea puternice, ce-l pot deranja. Observă-i reacțiile după fiecare miros. Numește obiectele pe care i le prezinți spre mirosit – nu înțelege încă ce spui, dar va învăța mai repede să facă asocierea între obiect și denumirea lui.
Copiii disting sunetele încă din mediul intrauterin. Cercetările și obsevațiile în direct, prin intermediul ecografiilor, arată că cei mici se liniștesc când aud o anumită melodie sau se sperie la zgomote puternice, încă de când sunt în burtica mamei. Suntelele au o mare putere asupra bebelușului și în perioada în care îl supără durerile de burtică sau este anxios – inclusiv așa-numitele zgomote albe au impact, zgomotul unei mașini de spălat dovedindu-se un soi de calmant pentru un bebeluș agitat.
Stimulează simțul auditiv al copilului jucându-te cu sunetele – pune-i diferite melodii (la volum mic), leagă-i o bentită cu clopețel pe mânuță sau picior penru ca el să observe cauza efectă a propriilor lui acțiuni – producerea sunetului când el se mișcă, citește-i povești creând diferite voci pentru anumite personaje – toate aceste lucruri îl ajută mult în dezvoltare.
foto Shutterstock