Cele mai frumoase povesti sunt cele inventate de parinti: ceea ce s-a petrecut peste zi se amesteca cu ceva imaginar.
Nu interveni in poveste!
Daca reusim sa cream o poveste de descifrat copiii' sau asistam la o asemenea evaluare facuta de un psiholog si nu suntem foarte incantati de proiectia copilului, nu ne vom apuca niciodata sa ii reprosam ce a spus.
Sigur, veti spune: Dar cum as putea sa fac asa ceva?! Nu voi interveni niciodata!'. Si totusi, tentatia este mare pentru adult – parinte, mai ales - sa intervina in povestea copilului si sa o modifice asa cum ar fi vrut el.
Eventual, intervine prin a pune intrebari care ar altera sensul dat de copil evenimentelor: Cum, asa crezi tu despre mine? Dar nu ti-am facut niciodata asta!' etc.
Este o mare greseala daca am interveni astfel, deoarece copilul se va simti vinovat, el, aparent, nu vorbeste despre el, ci despre un personaj oarecare, in prima faza nici nu intelege intrebarea – de ce intrebi despre tine cand el vorbeste despre altcineva?
Si noi riscam sa blocam personajul in actiunea lui si, deci, pe copil si sa inchidem canalele de comunicare cu el.
Un copil inteligent isi va da seama ca proiecteaza propria persoana in poveste, si de aici incolo va manipula acest aspect.
Cand nu ne convine interpretarea data de copil, cel mai bine este sa punem intrebari lamuritoare: De ce credea personajul asta? Si cum ar fi vrut el sa se intample? Cum a rezolvat el situatia? Cum trebuia sa se comporte, de fapt, mama sau tata?', etc.
Povestea care ne-a marcat copilaria
O colega psiholog spunea ca este foarte interesant de stiut care este povestea care ne-a marcat copilaria, cea pe care o tinem minte ca speciala, fiindca acea poveste ne-a dat o directie in viata, despre cum este bine sa ne raportam la bine si la rau, cum sa ne aratam oamenilor, ce este cel mai important pentru noi.
Din explicatiile pe care le dam despre ce lucruri ne-au placut la acea poveste, cu ce este ea speciala, putem constientiza unele dintre motivele ascunse care stau la baza actiunilor noastre.
Pentru ca povestea sa fie relevanta, parintele nu are voie sa controleze ceea ce spune copilul, chiar daca nu-i convine.
Povesti rationale
Povestile, nelipsite din copilaria oricarui copil, au avut si au un rol educativ, dar si terapeutic. Au functie ludica si formativa, personajele constituind fie modele de urmat in viata pentru fetite si baietei (eroii pozitivi), fie modele de evitat pentru copii (Zmeul, Spanul etc.).
Povestile rationale pentru copii au fost construite de specialisti psihologi pe baza unor modele cognitiv-comportamentale, incat functia formativa sa fie explorata la maximum.
Prin aceste povesti se identifica si modifica credintele irationale, care genereaza patologie si suferinta copiilor si, in paralel, se asimileaza credinte rationale, care genereaza o stare de sanatate psihica, emotionala si comportamentala pentru copii, ajutandu-i sa se dezvolte armonios.
Asadar, prin continutul psihologic integrat in fiecare poveste, parinti, bunicii si educatorii vor reusi mai bine sa contribuie la dezvoltarea unor copii rationali, sanatosi din punct de vedere psihologic, emotional si comportamental.'
(Prof. univ. dr. Daniel David, despre Povesti rationale pentru copii, Editura ASCR).
Cereti sfatul unui psiholog: va poate ajuta sa va intelegeti si ajutati copilul prin intermediul povestilor.
Povesti si de descifrat… parintii
Daca avem de spus copilului ceva ce nu se poate exprima intr-un mod direct, o putem face sub forma unei povesti. Povestea trebuie sa includa lucrul de comunicat, si (mai ales) emotiile, sentimentele pe care le incercam noi in acea situatie.
Nu trebuie sa uitam sa adaugam in jurul acestui personaj si altele – copilul, partenerul, bunicii -, insa fara a-i identifica anume (nu formam neaparat tot o familie in poveste, ci personaje caracterizate printr-o trasatura de personalitate – Inteleptul, Cumintele etc). Aceste personaje isi vor spune parerea despre situatie.
Aici este momentul in care putem include si copilul in compunerea povestii: Tu ce i-ai spune personajului principal sa faca? Cum ar fi trebuit el sa faca?'
Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2