Cum pot depista părinții consumul substanțelor interzise în rândul copiilor. Sfaturile psihologului

Consumul substanțelor interzise în rândul copiilor și al adolescenților reprezintă un fenomen care se amplifică de la an la an în România. Potrivit statisticilor ale medicilor din Secția de Psihiatrie Copii, din cadrul Spitalului de Psihiatrie Elisabeta Doamna, din Galați, consumul acestor substanțe au un impact negativ asupra dezvoltării copiilor.

Copiii care consumă astfel de substanțe au vârste cuprinse între 9 și 18 ani, și provin, în mare parte, din familii dezorganizate, în care părinții sunt plecați să lucreze în străinătate și lăsați în grija rudelor.

Îngrijorător este că orice copil sau adolescent poate cădea în capcana drogurilor din cauza anturajului și a problemelor emoționale specific vârstei.

Citește și: Islanda a reușit să oprească consumul de alcool, tutun și droguri în rândul adolescenților, iar restul lumii ar trebui să ia exemplu

De aceea, părinții trebuie să fie atenți la comportamentul copiilor pentru a putea depista din timp dacă există această problemă. Potrivit medicilor specialiști, există câteva prime semnale ale consumului de substanțe interzise în rândul copiilor.

Adolescentul care consumă droguri poate să lipsească frecvent de la școală sau chiar să o abandoneze, notele lui  vor avea de suferit și, astfel,  acesta își va pierde interesul pentru studiu, va adopta o altă înfățișare (frizură sau vestimentație), predomină culoarea negru sau nu va mai acorda atenție igienei personale.

Un alt semn  poate fi identificat  în cameră lui și anume: mirosul ușor înțepător, ciudat,  de la diferite plante aromatice  pe care le consumă sub formă unor țigări – a explicat Cristina Munteanu, psiholog și psihoterapeut, potrivit lapsihiatru.ro.

Citește și: Unui bebeluș de 40 de zile i s-au găsit urme de droguri în organism

Dar acestea nu sunt singurele semne, ci există și schimbări comportamentale în rândul copiilor.

Copilul sau adolescentul devine irascibil, recalcitrant, mai mereu nemulțumit și agresiv verbal și fizic. Își va schimba cu ușurință cercurile de prieteni și va accesă site-uri pro-droguri și va deveni tot mai retras și deprimat.

Adolescenții care se droghează încearcă de obicei să ascundă lucrul acesta. Folosirea apei de gură din abundență sau a bețișoarelor parfumate sunt doar câteva strategii pentru a masca mirosul înțepător. Copiii vor cere constant bani, sub diferite scopuri, pentru a procura  droguri sau vor trece la furtul de obiecte  din propria locuința,  cu scopul de a face rost de bani pentru a plăti  așa zisele pliculețe cu iarbă – a adăugat dr. Munteanu.

Cât despre efectele fizice și psihice ale consumului de substanțe interzise, psihologul amintește de: migrene puternice, greață, amețeală, creșterea pulsului și a tensiunii, tremurături, atacuri de panică severe, confuzie – pierderea identității, dispoziție schimbătoare, episoade de râs fără motiv, imposibilitatea de concentrare, diminuarea atenției, halucinații, frică, tristețe sau angoasă.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri
Buton