Potrivit datelor din cel mai recent raport despre abuzul minorilor în România, unul din doi copii este lovit de părinți cu palma, iar unul din zece este bătut cu diverse obiecte.
22% dintre părinți recunoasc abuzurile fizice asupra copiilor în familie, în timp ce 46% dintre copii spun că sunt bătuți cu palma de mamă sau de tată.
Pe lângă palmă, adulții români mai folosesc și alte obiecte pentru a-și pedepsi copiii precum cureaua, lingura de lemn, bețe sau nuiele. 41% dintre copii au mărturisit că au fost loviți cu diverse obiecte.
„Avem în România părinți care folosesc pedeapsa cu cureaua, avem copii care ar vrea altă familie, avem abuzul fizic sexual, dar și abuzul care se vede mai puțin pe trup, dar care lasă urme, traume profunde în minte și în suflet”, a spus Gabriela Alexandru, președintele organizației Salvați Copiii România, conform digi24.ro.
Grav este și că părinții nu realizează consecințele pedepselor fizice, mulți dintre ei considerând bătaia drept mijloc de educare al copilului.
„Avem foarte multe situații în care părinții invită chiar cadrele didactice să recurgă la acte de violență acolo unde copiii lor sunt indisciplinați. Cred că a crescut violența psihologică într-o măsură direct proporțională, iar actele de bullying sunt văzute și mai naturale… ca să constrângem la renunțarea violenței e necesară o educație mai largă la nivel de societate”, a explicat Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației.
Psihiatrii trag un semnal de alarmă spunând că multe trauma ale adulților provin din abuzurile din copilărie.
„Am avut în cabinet un pacient care a fost victima de abuz în copilărie și nu îi era foarte clar ce i se întâmplase din simplul fapt că revenim la folclor, e încetățenită ideea că abuzul obligă la comportament violent. Trebuie să deosebim formele de abuz prin comisiune de formele de abuz prin omisiune, aici vorbim de neglijare, abandon”, a precizat Gabriel Diaconu, medic psihiatru.
Foto – 123rf.com