Copii de nota 10… la bune maniere

Interesul celor mici
Dincolo, in „sala de curs, viitorii „adulti manierati, abia mai mari de-o schioapa, sunt acum concentrati serios la discutiile cu „doamna profesoara despre „sceneta care abia s-a incheiat si pe care o revad pe ecran.

Ilinca cea vorbareata, Flory si Nori cea mititica se sfatuiesc serioase despre cum e corect sa aranjezi obiectele pe masa si cum te pregatesti pentru musafiri, Robert si Bogdan spun ceva acolo, mai in spate, aratand catre ecran, dar nu se intelege mare lucru, un fel de: ,,Angelica, nu-i asa ca Radu n-a tinut mana cum trebuie pe masa?

Uite aici cum sta la masa, sau asa ceva si fac asta cu atata convingere in glas ca, fara sa vrei, chiar te uiti atent sa vezi unde a gresit Radu atat de tare. Se rade, se fredoneaza nitel, se vorbeste pe toate tonurile, se schimba replici si se face schimb de idei si de sfaturi intre micii cursanti.

Cu totii, baietii si fetitele, vor sa arate ce pot. Se apleaca sa arate unde au facut ei bine, argumenteaza, intreaba, cer parerea Angelicai, asculta si recunosc atunci cand au gresit, unii mediteaza serios inainte sa spuna ceva, altii, mai dezinvolti, susotesc chicotit tragand cu ochiul in jur, cu fete pe care incoltesc zambete calde, de parca ar fi undeva in propria sufragerie, si nu la o „ora de manere elegante, care de fapt, ar putea fi chiar o ora de curs, nu-i asa?

Aici, la „scoala de maniere totul pare insotit de hohote cristaline si de chicote jucause si toti copiii, cand vorbesc cu Angelica, ii spun chiar asa, pe nume. Angelica spune-mi aia, de ce asta sau uite ce mi s-a intamplat. Asa, ca acasa, in familie.

Fiindca ea, Angelica, este vreme de opt luni de zile, cate patru ore pe saptamana, un fel de mamica adoptiva, care stie tot ce-i bine si ce nu, stie ce vor ei sa faca, ii lasa sa se exprime liber si creativ, asa cum cred ei, pana ce invata cum e bine sa o faca, sa spuna ce gandesc si ce le trece prin minte si pare ca stie tot ce simt ei.

„Vrem sa cream un sentiment de echipa, de fair-play dar si de competitie bazata pe aprecierea valorilor predate la curs. Exista un sistem de motivare a copiilor, si de aceea orice progres, orice reusita, vor fi recunoscute si premiate.

Motivare si stimulare
Nici unul dintre copii nu va ramane nemotivat, deoarece dezvoltam spiritul de echipa si impulsionam asimilarea cunostintelor prin tehnica „concurentei sportive, prin creatie si invatarea prin joc. Asta ar fi un fel de definitie standard, simpla, a ceea ce au imaginat directorii de la „35 Main Manners aici, la Palatul Copiilor.

Intr-un spatiu deschis dialogului, dar mai ales stimulativ pentru asimilarea regulilor de comportament elegante si unde, la toate valorile unor cunostinte necesare in viata, se adauga sensul educativ pe care il poate dobandi produsul artistic. Angelica Turculet vorbeste cu pasiune despre succesele lor, despre munca la care s-au inhamat.

Despre cum a fost conceputa fiecare „grupa-atelier, gandita pe varste, pe afinitati, pe aptitudini ori pe structura psihologica a micutilor. „Programa de curs a fost gandita interesanta si captivanta, pentru unii inedita si total diferita de cea cu care micutii sunt obisnuiti la scoala. Am structurat cursurile dupa nevoile concrete ale copilului si cu aplicabilitate imediata.

Copiii nu se plictisesc si asimileaza cu placere informatiile, deoarece discutam cu fiecare in parte si ii solicitam parerea, il implicam constant in dezbateri. E un caracter total interactiv, ceea ce impune copilului o relatie permanenta cu profesorul, dar si cu ceilalti colegi.

Discutiile dintre profesor si fiecare dintre micutii «elevi» au un rol esential: le dezvolta spiritul comunicativ, vocabularul, ei fiind in acest fel stimulati si ajutati sa capete dezinvoltura celui care are atitudine, stie ce spune si ce face.

Cursurile „scolii de bune maniere sunt, dupa spusele Angelicai, chiar o investitie a parintilor in viitorul copiilor lor si de aceea ele se adreseaza in primul rand celor care „vad mai departe si care cunosc importanta majora pe care o au educatia, cultura, bunele maniere si comportamentul civilizat pentru ceea ce ii va astepta pe cei mici peste cativa ani.

„Se adreseaza celor care cred in valorile certe ale educatiei, care le apreciaza necesitatea si care le deplang, uneori, absenta. Celor care doresc ca si copiii lor sa faca parte din elita societatii, spre deplina lor reusita in viata privata, sociala si, nu in ultimul rand, profesionala.

Sa nu uitam ca ei vor avea acces la o societate europeana, mai evoluata, mai emancipata, diferita de a noastra, care functioneaza dupa standarde inalte si in care valorile sunt, cu certitudine, apreciate.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament
Buton