Dezvoltarea copilului pe grupe de varsta

0 – 12 luni 1 – 2 ani 2 – 3 ani 4 – 5 ani 6 – 7 ani
6 – 7 luni: poate face actiuni voluntare in acelasi timp, si una poate sa depinda de cealalta – de exemplu, stie sa apese pe un buton pentru a face o jucarie sa cante. Se ridica singur in fundulet, repeta silabe: ma-ma-ma etc. Incearca sa manance singur, vrea sa atinga si sa cerceteze totul, arunca obiecte, construieste din cuburi mari, dar le pune numai pe o singura linie, orizontal sau vertical (trenulet sau turn), pune sau ia lucrurile de la locul lor. Isi poate pune singur incaltaminte simpla (papuci, pantofi), se poate dezbraca singur, mananca singur, dar cu stangacie. Se dezvolta constiinta de sine si creste dorinta de a atrage atentia asupra sa, braveaza, se opune. Joaca multe jocuri de miscare singur sau in grup, construieste cu placere, participa la jocuri cu reguli, intelege normele grupului. Numara in limitele 1-10 (crescator si descrescator), face calcule simple (adunari), cunoaste vecinii numerelor (vecinii lui 5: 4 si 6), povesteste dupa imagini, recunoaste literele de tipar – unii dintre copii citesc deja la varsta asta.
8 – 10 luni: sustinut, incearca sa paseasca, raspunde cand e strigat, scoate un cub din altul, pronunta cuvinte bisilabice, merge tinandu-se, stie sa duca biberonul la gura, stie cand i se interzice ceva. Stie sa simuleze, foloseste obiectele in scopuri diferite, imaginand utilizari diferite ale acestora, prefera jucariile simple, ca sa le utilizeze cum vrea el, imita adultul (hraneste ursuletul, cearta papusa, spala vasele, vorbeste la telefon). Ii place sa deseneze. In general, face figuri geometrice simple, linii si cercuri. Daca deseneaza un omulet, acesta are aspect de paianjen – cu bratele si picioarele care pornesc direct din cap. Sesizeaza relatiile dintre fenomene si isi verifica constatarile prin intrebari insistente adresate adultului, numara in limitele 1-5, explica relatii necesare (de ce avem nevoie de case). Este indemanatic, decupeaza, coase, lipeste, coloreaza fara depasirea conturului, poate invata sa cante la un instrument muzical – chiar se recomanda, pentru ca ii potenteaza dezvoltarea abilitatilor matematice.
11 – 12 luni: sesizeaza relatiile cauza-efect, paseste liber, nesprijinit, bea din canuta, arata partile corpului, numeste monosilabic jucarii, vocabularul este de trei-zece cuvinte. Vocabularul copilului se imbogateste, recunoaste si arata desene la cerere, joaca jocuri de imitatie cu adultul, ii place sa se ascunda (la modul la care isi ascunde fata crezand ca, daca el nu vede, nici nu este vazut). Ii place sa i se arate carti cu imagini mari. Poate identifica destul de repede animale sau pasari si le asociaza sunete – pisica face miau, catelul – ham, vaca – muu, rata face mac-mac etc. Stie sa sorteze obiectele dupa criterii date: marime si forma, in functie de culoare. Nu poate ordona bine dupa marime, cunoaste culorile. Isi spune numele, varsta si adresa, daca este intrebat. Este gratios, danseaza, ii place miscarea fizica, exercitiile fizice sistematizate – poate invata sa danseze. Joaca jocuri de indemanare, este interesat de reguli, de ce este bine si de ce nu. Comunica mai usor cu persoanele adulte straine.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament
Buton