Ce sa luam aminte?
Infectia cu virusul sincitial respirator este o afectiune severa, fiind o cauza de majora spitalizare in randul copiilor cu risc, la care infectia determina bronsiolita, pneumonie si in unele cazuri deces.
Copiii cu risc crescut de afectiune sunt nou-nascutii inainte de termen, copii cu boli pulmonare cronice sau cardiace si copiii cu imunodeficiente.
Palivizumabul (Synagisul) este o imunoglobulina care confera protectie timp de o luna impotriva infectiei cu VSR, de aceea se va administra lunar in perioada endemica octombrie-martie. Riscul pentru infectii severe creste cand se adauga factori sociali si epidemiologici specifici( alti copii in colectivitati, conditii igienice deficitare, parinti fumatori). ]
Doza calculata este de 15 mg/kgc administrat intramuscular, lunar, fiind efectuata de un cadru medical special instruit. Aceasta imunizare confera un grad inalt de protectie impotriva acestui tip grav de infectii.
Epidemia de infectii cu VSR debuteaza in fiecare an in luna noiembrie, atinge un varf in perioada decembrie -ianuarie si scade rapid in luna februarie-martie.
Vaccinarea antigripala dupa varsta de 6 luni este indicata in cazul copiilor tratati cu Synagis precum si pentru membrii familiei acestora.
Campania de imunizare pentru aceasta afectiune a inceput in iarna lui 2008 – 2009 in cateva centre medicale – maternitati din Bucuresti, Iasi, Targu-Mures, Timisoara si Cluj.
Pentru anul 2009/2010 Ministerul Sanatatii si Familiei continua campania de imunizare impotriva acestei infectii in aceste maternitati regionale de grad III (asigura asistenta medicala pentru cazurile cele mai grave din regiunea lor, au cei mai multi prematuri supravietuitori sub 32 saptamani varsta de gestatie).
Aceste maternitati sunt: Maternitatea Polizu Bucuresti, Maternitatea Panait Sarbu' Bucuresti, Maternitatea Cantacuzino Bucuresti , Spitalul Universitar Bucuresti, Maternitatea Cuza Voda Iasi, Maternitatea Spitalul Judetean Targu Mures, Maternitatea Spitalul Clinic Dr Dumitru Popescu' Timisoara, Maternitatea Cluj-Napoca.
Cazurile eligibile pentru administrare vor fi alese de catre specialisti neonatologi din fiecare unitate medicala, care dupa consimtamantul informat al parintilor vor administra imunoglobulina in perioada octombrie 2009-martie 2010. Administrarea se face gratuit lunar la nivelul maternitatii unde s-a nascut copilul.
Dr. Gabriela Olariu, Medic primar pediatrie, Sef de sectie neonatologie
Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Timisoara
Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2