Dintisori strambi? Sa-i indreptam!

Toti parintii isi doresc ca micutii lor sa aiba dinti sanatosi, albi si frumos aliniati. Din pacate, multi copii au dintisori strambi care trebuie corectati.

Uneori, dintisorii nu au suficient spatiu sa se dezvolte si cresc stramb. Daca si copilul tau are astfel de probleme, e cazul sa apelezi la un specialist.

In jurul varstei de sase ani copilul incepe sa schimbe dintisorii de lapte, in locul carora vor creste dintii definitivi. Periodic, examineaza-i cu atentie dantura, atat pentru a observa la timp cel mai mic punct de carie, cat si pentru a depista daca nu cumva exista vreun defect de aliniere.

Cand apar dintisorii strambi

Se intampla uneori ca dintii definitivi, care sunt mai mari si mai numerosi decat cei de lapte, sa nu aiba suficient spatiu pe arcada. In aceste conditii, este posibil ca dintii definitivi sa iasa stramtorati, incorect aliniati. In cele mai multe cazuri, factorii genetici sunt principalii vinovati.

Alteori, insa, exista alte cauze care conduc la aparitia unor anomalii dento-maxilare: obiceiul prelungit de sugere a degetului, afectiuni gingivale, traumatisme ale dintilor, netratarea cariilor. Dintii de lapte pastreaza locul pentru dintii definitivi: pierderea timpurie a unor dinti de lapte poate aduce dupa sine defecte de pozitionare a celorlalti dinti. Si, desigur, nu poti lasa copilul cu dintii strambi.

In primul rand, pentru ca un asemenea defect inestetic il va complexa, si apoi pentru ca pot aparea probleme de sanatate. Daca dintii sau maselele sale au o pozitie incorecta, copilul este mai expus la afectiuni ale gingiei, carii, pierderea prematura a dintilor (un dinte stramb se poate rupe mai usor).

Netratarea la timp a defectelor poate duce la imbolnavirea componentelor aparatului dento-maxilar, de la articulatia temporo-mandibulara la tesuturile de sustinere a dintilor. Asadar, este nevoie de tratament. Care este solutia?

Consulti un specialist pentru dintisori strambi

Medicul ortodont este cel care diagnosticheaza, previne si trateaza tulburarile de dezvoltare dentare si faciale. Asadar, in cazul in care observi ca unul sau mai multi dinti permanenti au crescut stramb, prea aproape sau prea departe unul de celalalt, daca maxilarul sau mandibula au o pozitie nefireasca, fiind orientate spre „in afara sau „inauntru, trebuie sa duci neintarziat copilul la un specialist.

Pozitia dintilor poate fi corectata la orice varsta, dar se obtin rezultate mult mai bune in perioada cand oasele copilului sunt inca in crestere. Un prim control la medicul ortodont ar trebui facut in jurul varstei de sase ani, dar nu mai tarziu de sapte ani.

Du copilul la un medic stomatolog pediatru, care ii va examina dantura, va trata eventualele carii si ii va da sfaturi privind igiena bucala. In cazul in care exista semne de dezvoltare anormala, medicul stomatolog te va indruma catre specialistul ortodont.

Aparatul dentar pentru dintisori strambi

Alinierea defectuoasa a dintilor este o problema destul de frecvent intalnita la copii. Din fericire, adeseori ea poate fi corectata prin purtarea unui aparat dentar. Medicul ortodont va recomanda efectuarea unor radiografii si va lua mulaje dupa dantura copilul.

Pe baza consultului clinic si a radiografiilor, va stabili care este cel mai eficient tratament in cazul copilului tau si va decide daca este cazul ca acesta sa poarte aparat ortodontic. Aparatul ortodontic este un dispozitiv mecanic care dezvolta forte ce duc la deplasarea dintilor si implicit la corectarea pozitiei acestora.

Aparatele dentare sunt de doua feluri: mobile, care pot fi aplicate chiar de pacient in cavitatea bucala si sunt purtate un anumit numar de ore pe zi, si aparate fixe, care sunt aplicate numai de medicul ortodont si nu pot fi indepartate decat la finalul tratamentului.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton