Spasmul hohotului de plâns

Spasmul hohotului de plâns este un sindrom care apare la copiii mici. În timp ce plânge în hohote, deodată copilul nu mai repiră, devine palid sau se învineţeşte şi îşi pierde cunoştinţa pentru câteva secunde, până la 1-2 minute. După spasmul hohotului de plâns, copilul îşi revine rapid, în câteva minute. Iată tot ce trebuie să ştii despre spasmul hohotului de plâns.

 

Spasmul hohotului de plâns este un fenomen comun la sugari şi copiii mici, care debutează între 6 şi 18 luni de viaţă (în unele cazuri chiar în primele săptămâni) şi dispare treptat spre 4-5 ani. Acest sindrom de manifestă prin plâns, cu oprirea bruscă a respiraţiei, fiind o reacţie la frustrare, durere sau pierdere, copilul exprimându-şi astfel sentimentele (pe care încă nu le poate expirma altfel).

 

Spasmul hohotului de plâns este de două feluri:

  • albastru (cianotic) – produs în general de frică, durere, dezamăgire, frustrare, contrariere, furie, surpriză. Copilul începe să plângă în hohote timp de câteva secunde, respiră din ce în ce mai superficial, până când, la un moment dat, nu mai repiră, rămâne cu gura căscată, se albăstreşte/ învineţeşte, îşi pierde cunoştinţa pentru câteva secunde, timp în care poate avea şi mişcări spasmodice sau deviaţii ale globilor oculari (îşi dă ochii peste cap), după care îşi revine.
  • alb (palid) – produs, în general, de durere, dar şi de o emoţie puternică. Copilul nu plânge sau plânge foarte puţin, devine palid şi îşi pierde cunoştinţa (pică din picioare) preţ de câteva secunde, după care îşi revine.

 

Cauzele spasmului hohotului de plâns

Deşi cauzele exacte ale spasmului hohotului de plâns nu se cunosc, specialiştii sunt de părere că sindromul are legătură mai mult cu dezvoltarea psihologică a copilului, aceste manifestări fiind consecinţa unei reacţii exagerate la anumite emoţii ale copilului, de obicei negative:

  • frică – copilul este speriat sau se simte ameninţat de ceva
  • durere – chiar dacă e vorba de o mică zgârietură, pentru cel mic e suficient pentru a-i declanşa criza
  • frustrare – copilul nu accept că nu faci ce vrea el, aşa cum vrea el
  • pierdere – fie că o pierde pe mama (anxietatea de separare) sau un obiect pe care i l-ai luat (pentru că era periculos), cel mic îşi manifestă astfel sentimentele
  • refuz – uneori e suficient să îi refuzi un lucru minor, că începe tragedia.

 

Ce poţi să faci în timpul spasmului hohotului de plâns:

  • încearcă să îţi păstrezi calmul, pentru a putea să reacţionezi cât mai repede
  • ia copilul în braţe şi aşază-l în poziţie orizontală, pe spate, cu picioarele uşor ridicate
  • pune-i o compresă cu apă rece pe frunte şi suflă-i uşor pe faţă
  • bate-l uşor cu palma pe obraji şi coapse şi strigă-l încet, pentru a-l ajuta să îşi revină mai repede

Nu pune nimic în gura copilului şi nu încerca să-i faci respiraţie gură la gură sau alte manevre de resuscitare. Nu sunt necesare, copilul îşi va reveni singur în scurt timp.

Dacă cel mic nu îşi revine în 1-2 minute, sună la salvare sau mergi cu el la urgenţe.

 

 

Foto: thinkstockphotos.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton