Despre Virusul sincitial respirator (VSR)

Virusul sincitial respirator (VSR) este cauza principala a infectiilor de tract respirator inferior la majoritatea copiilor in primul an de viata.

Virusul sincitial respirator, VSR, PALIVIZUMAB, Synagis, sanatate

VSR are un character sezonier marcat, incidenta maxima a infectiei inregistrandu-se in perioada octombrie – martie a fiecarui an.

La copiii cu stare buna de sanatate, aceasta infectie nu se agraveaza, de obicei se vindeca rapid si nu determina sechele pulmonare.

Copiii nascuti prematuri ( indeosebi cei cu VG sub 35 de saptamani) sau cei cu afectiuni cronice (pulmonara sau cardiaca) pot suferi o infectie mai severa care necesita spitalizare, duce la sechele sau chiar la deces.

Care dintre nou-nascuti au risc inalt de infectie severa pentru virusul sincitial respirator ?

  • nou-nascutii prematuri in special cei externati la domiciliu, la debutul sau in cursul sezonului de virus sincitial respirator
  • nou-nascutii cu boli congenitale cardiace ( cele cu debit pulmonar foarte ridicat) in special inainte si dupa o interventie chirurgicala corectoare
  • nou-nascutul cu boli pulmonare cronice cum ar fi fibroza chistica, displazia bronho-pulmonara sau hernia diafragmatica operata
  • nou-nascutii cu boli neuro-vasculare
  • nou-nascutii cu imunodeficiente primare sau secundare, sau cei ce primesc un tratament imunosupresor

La aceste grupe se mai adauga si asocierea cu factorii individuali sociali sau epidemiologici care pot creste suplimentar riscul infectiei severe cu VSR.

Acesti factori, suplimentar sunt reprezentati de expunerea la fumul de tigara sau la medii contagioase (crese, hipermarketuri, sali de asteptare, perechi de copii, impartirea camerei cu un frate mai mare), care detemina cresterea riscului pentru boala.

In acest sens este extrem de important sa se insiste asupra :

  • spalatului pe maini, in perioadele de risc crescut pentru infectie ;
  • scaderea contactului cu fratii care merg la gradinita sau scoala;
  • evitarea contactului cu persoane care sufera de guturai.

In cazul in care un pacient cu infectie VSR este internat in spital ne amintim faptul ca virusul este prezent in secretiile respiratorii timp de 6-7 zile si ca supravietuieste 7 ore pe anumite suprafete si 1-2 ore in materialele textile.

VSR se transmite mai degraba prin contact, decat prin secretii respiratorii si este bine cunoscut faptul ca mentinerea unei distante de 2 m poate oferi protectie suplimentara.

Ce se poate face?
Pentru prevenirea infectiei cu virusul sincitial respirator la copiii cu risc crescut pentru boli severe sau care au o imunitate deficitara (secundara prematuritatii sau unor boli) este acum disponibila o imunoglobulina specifica – PALIVIZUMAB – un anticorp monoclonal umanizat administrat profilactic intramuscular la pacientii cu risc foarte crescut pentru VSR.

Denumirea comerciala a produsului este Synagis, actioneaza prin legare de VSR si impiedica patrunderea acestuia in celula gazda.

Aceasta imunoglobulina cu administrare intramusculara nu interactioneaza cu vaccinul rujeolic- rubeolic- varicelo-zosterian si cu vaccinul pentru parotidita epidemica, dar in schimb detine o protectie suplimentara impotriva altor infectii virale respiratorii.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton