Celulele Stem – Sanatate de la nastere

Diferenta majora intre celulele stem embrionare si cele adulte deriva din varsta organismului de unde au fost recoltate si din locul de recoltare.

In faza de cercetare
In afara de bolile pentru care se folosesc pe scara larga, si de cele in stadiu de studii clinice, care sunt deja aplicate pe esantioane mari de oameni la care au dat rezultate, mai exista si bolile in cazul carora celulele stem sunt folosite in faza experimentala, dar cu mari sanse de reusita.

Viitorul este aproape si include boli autoimune, genetice, ale sistemului nervos central, leziuni traumatice si terapii regenerative organice. Parkinson, Alzheimer, scleroza ori leziuni ale maduvei spinarii isi vor gasi leacul.

Celulele stem mature transplantate de la o alta persoana pot transmite infectii donatorului, in cazul in care exista si nu sunt reperate.

Cum te poti folosi de celulele stem?
In prezent, gama de utilizare a celulelor stem este in continua crestere, datorita diverselor studii care se afla momentan in faza clinica.

Ai putea spune ca este un procedeu scump, invaziv si fara o aplicabilitate imediata, insa nu putem decat sa te contrazicem.

Celulele stem, in acest moment, salveaza vieti. Recoltarea de sange ombilical nu lezeaza nici mama, nici copilul, si nu interfereaza absolut deloc cu procesul nasterii.

Pentru ca este un procedeu medical care in curand nu va mai fi considerat un moft, ci o necesitate, companiile din domeniu incearca sa tina costurile sub control, astfel incat sa poata apela la el cat mai multe viitoare mamici.

Recoltarea celulelor stem se face direct din cordonul ombilical si/sau placenta nedecolata, fiind complet neinvaziva.

Bineinteles ca este de dorit sa nu ai niciodata nevoie de proba recoltata la nasterea bebelusului tau, insa e bine sa stii ca terapiile standard cu celulele stem din sangele ombilical au potentialul de a vindeca peste 70 de boli, dintre care amintim doar cateva – leucemiile acute si cronice, limfoamele Hodgkin ori anomaliile celulelor rosii (beta talasemia majora).

Conform statisticilor, la ora actuala, in tara noastra sunt aproximativ 1.500 bolnavi de leucemie, 3.700 bolnavi de talasemie si 3.500 cu limfoame Hodgkin.

Cercetarile recente au indicat un vast potential al celulelor stem de a fi folosite in medicina regenerativa. Sangele ombilical este imediat disponibil, daca este colectat si stocat in banca, si are un potential mai mare de compatibilitate decat cel din maduva osoasa (donatorul si pacientul nu trebuie sa fie perfect compatibili, iar proba recoltata se poate folosi si la alti membri ai familiei).

Text: arhiva Edipresse; Foto: Hepta.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton