Celulele Stem – Sanatate de la nastere

Sa ii oferi copilului tau o sansa in plus la viata, inca de la nastere, este cel mai important cadou pe care i-l poti face la inceput de drum, dar si mai tarziu.

Recoltarea de celule stem la nastere nu mai tine de domeniul science fiction nici in Romania. Daca in urma cu cativa ani piata serviciilor medicale autohtone era destul de neofertanta, in ultimii doi ani, acestea s-au diversificat din ce in ce mai mult, punand la dispozitia viitorilor parinti oferte cat mai variate, de o calitate din ce in ce mai ridicata.

Celulele stem sunt celule nediferentiate, care au remarcabila capacitate de a se transforma in celule inalt specializate, de a se dezvolta in mai multe tipuri de celule ale organismului, si, de multe ori, se face referire la ele ca „celule susa”, „celule principale” sau „celulele modulare” ale sangelui, sistemului imunitar si tesuturilor de organe.

Celulele stem functioneaza ca un fel de sistem de reparare a corpului, deoarece ele se pot divide pentru a completa alte celule.

Aceasta inseamna ca celulele stem au capacitatea de a crea tesut, putand inlocui, virtual, orice celula a corpului.

Probabil ca ai auzit deja despre mai multe tipuri de celule stem si nu stii care sunt cele mai fiabile. Celulele stem din cordonul ombilical sunt mai tinere decat celulele stem adulte, fiind totodata cele mai versatile, avand capacitatea de a se schimba in diferite tipuri de celule, de a se divide si de a se reinnoi constant.

Spre deosebire de celulele embrionare (care sunt cele mai bune din punct de vedere medical), sangele din cordonul ombilical nu cade sub incidenta dezbaterilor etice, fiind universal acceptat.

Celulele stem embrionare au abilitatea de a se dezvolta in mai multe tipuri diferite de celule, cu risc minor de contaminare. Totusi, exista un numar de probleme etice care vizeaza procedurile de obtinere a celulelor stem embrionare.

Celule stem adulte, care se gasesc in maduva si in sangele periferic, au de asemenea capacitatea de a se transforma in alte tipuri de celule, dar sunt mai greu de obtinut si, din cauza faptului ca celulele sunt imbatranite, exista un risc mai mare ca acestea sa fie respinse de gazda.

Si celulele stem recoltate din dintii de lapte intra in aceeasi categorie a celulelor adulte, iar numarul lor este extrem de redus, existand reale dificultati in procesarea unei astfel de probe.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton