Bune maniere – reguli pe care orice copil trebuie sa le stie

Invata-l sa nu umble cu obiectele altora

Nici macar tie, parintele lui, nu-ti face placere sa-l vezi butonand la calculatorul pe care ai platit din greu rate. De ce ai crede ca altii, care nici macar nu-i datoreaza intelegere copilului tau, ar suporta sa il vada umbland, de pilda, cu telefoanele lor mobile?

Nu iti imagina ca, de dragul tau, prietena ta cea mai buna trebuie sa suporte hachitele unui micut… razgaiat. Daca te trezesti ca invitatiile impreuna cu copilul au devenit din ce in ce mai rare, e clar. E vina ta ca nu ai invatat copilul care este adevarata valoare a obiectelor.

Comportamentul la masa

Noua ni se pare simpatic cand isi baga degetele in mancare, cand se serveste din salata noastra sau cand sorbecaie apa din pahar. Dar si cand pune degetele unsuroase pe pahar? Cand isi trece mana murdara de sos prin par?

Ca sa nu mai vorbim de cat de jenant ar fi sa faca treaba asta la un restaurant sau intr-o vizita. Evident, inca din momentul in care invata sa manance singur, micutul trebuie „tinut sub observatie si „corijat ori de cate ori face vreo boacana.

Dar nu-i face observatie, spunand „Nu e frumos asa, ci mai degraba ajuta-l sa deprinda obiceiuri frumoase antrenandu-l in jocuri si aratandu-i cum se face corect: „Uite, furculita in stanga, cutitul in dreapta (apropo, la inceput, da-i un cutit mai bont, ca sa eviti accidentele).

Copilul trebuie sa stea corect la masa:

  • pozitia corpului trebuie sa fie corecta;
  • coatele nu se pun pe masa;
  •  servetelul se pune pe genunchi ca sa nu pateze haina.

Cum si cat mananca copilul:

  • nu bate in masa, in pahare sau farfurii cu tacamurile, dar nici nu gesticuleaza cu tacamurile in mana;
  •  tacamurile si paharul le tine cu toata mana, cu degetele strans unite, fara a ridica degetul mic, explicai cum sa utilizeze fiecare tacam;
  • daca mancarea este fierbinte, nu sufla in ea, dar astepta sa se raceasca;
  • copilul trebuie sa manance incet cu inghitituri mici si dese;
  • sa mestece foarte bine pentru a nu se ineca;
  • nu tine cu mana farfuria din care manca si nu o inclina pentru a lua ultima picatura de ciorba sau de supa;
  •  dupa ce a finisat de mancat aranjeaza furculita si cutitul vertical pe mijlocul farfuriei.

Daca copilul nu reuseste sa termine din farfurie, nu-l obliga – pentru ca unul din factorii ce duc la obezitate este greseala parintilor de a obliga copilul sa manance tot din farfurie.

Si daca nu vorbeste inca?

Chiar si asa ai putea sa-l faci sa deprinda, instinctiv, cateva obiceiuri bune. Desi nu vorbeste, asta nu inseamna ca nu iti arunca lucruri de valoare pe jos sau nu plange pana ii cumperi ceva ce isi doreste.

Daca ii citesti sau te joci cu el cu papusile, avand grija ce spui, copilul va retine in subconstient lucruri importante.

Jocul, metoda ideala de invatare

Daca ai sa urmaresti jocurile copiilor, ai sa vezi ca ei incearca sa-i imite pe cei mari cand e vorba de prezentari, vorbe si atitudini. Nu uita niciodata ca esti un exemplu pentru ei, asa ca supravegheaza-te.

Text: Iulia Sandu

.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament
Buton