Berea consumata in cantitati responsabile nu ingrasa
Consumul de bere si kilogramele in plus sunt unul dintre subiectele preferate ale nutritionistilor care sustin pe nedrept valoarea calorica mare a acesteia.
In general, tinand cont de toate varietatile de bere (de la blonda la bruna) berea cu alcool are in jur de 43 kcal la 100 ml, mai putin decat alte bauturi alcoolice, iar berea fara alcool avand chiar 17 kcal la 100 ml.
Aceste cifre transforma berea intr-o bautura ce poate fi consumata fara a ne face probleme in ceea ce priveste cresterea in greutatea. Ce trebuie avut in vedere insa este mentinerea unui stil de viata sanatos care sa presupuna o dieta organizata, fara un consum de alimente hipercalorice.
Te rehidrateaza dupa efort fizic
Consumul responsabil de bere, cu si fara alcool, este o modalitate de a ne rehidrata dupa efort fizic. Compozitia si caracteristicile sale organoleptice recomanda berea ca pe o bautura adecvata pentru a reface pierderile hidrominerale care se produc prin transpiratie facilitand recuperarea dupa exercitiul fizic, mai ales cand se realizeaza intr-un mediu calduros.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat in comun de cercetatorii spanioli de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Granada si a celor din cadrul Consiliului Superior de Cercetari Stiintifice din Madrid.
Studiul, care prezinta cele mai recente descoperiri ale medicilor spanioli in ceea ce priveste rolul berii in recuperarea metabolismului dupa exercitii fizice si efort, a fost realizat pe un grup de voluntari cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, intr-o stare fizica buna, practicanti obisnuiti de activitati fizice si consumatori obisnuiti si moderati de bere. „Berea aduce substraturi metabolice care inlocuiesc pierderile ocazionate de exercitiile fizice cum sunt amidonul, diverse minerale, vitaminele din grupa B si antioxidanti. Printre alte proprietati, berea se caracterizeaza prin efectul marcat racoritor si puterea de reducere a senzatiei de sete si este, consumata responsabil, o bautra rehidratanta ideala', considera Alin Popescu, specialist in medicina sportiva.
Obiectul acestei cercetarii era acela de a studia berea ca o bautura rehidratanta dupa un exercitiu fizic obisnuit, in viata de zi cu zi. Subiectii a fost supusi unui protocol de exercitii (60 minute de alergat) si in conditii de temperaturi ridicate (35°C si 60% umiditate relativa. Exercitiul a stabilit unele pierderi hidrice de 1,5 – 2 l, ceea ce corespundea unei pierderi a greutatii corporale de 2 – 2,5%. Subiectii au realizat acest protocol de exercitii de doua ori, in ordine aleatorie si separate de un interval de trei saptamani. Dupa una dintre probe, se rehidratau cu apa in cantitatea dorita. Dupa cealalta, se rehidratau cu cantitati moderate de bere.
Dupa analizarea unei serii de parametrii care indicau nivelul de hidratare, compozitia corporala, endocrino-metabolici si psiho-cognitivi (coordonare, atentie, discriminare, timp de perceptie – reactie, camp vizual, etc) s-a constat ca berea permitea recuperarea pierderilor hidrice si modificarilor de diverse tipuri, determinate de exercitiu, in aceeasi masura ca si apa.
Berea fara alcool, sursa de hidratare pentru femeile insarcinate
In timpul sarcinii, medicii nu recomanda consumul de alcool pentru a asigura siguranta copilului. Femeile insa trebuie sa asigure un aport suficient de lichide, in special in situatii de temperaturi ridicate sau transpiratie excesiva, precum si un aport adecvat de vitamine.
In acest sens, berea este o alternativa sanatoasa deoarece asigura cantitati mari de apa, este saraca in calorii (17 kcal la 100 ml), ajuta la satisfacerea nevoilor de acid folic, vitamine si minerale, si ajuta la prevenirea constipatie.
Text: Asociatia Berarii Romaniei; Foto: HEPTA.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3