Energia de care ne bucurăm pe parcursul întregii zile vine din numărul de ore de somn și din alimentația sănătoasă și echilibrată. Lipsa de energie îți poate afecta activitățile zilnice și te poate face mai puțin productiv. Îți spunem, în acest articol, care sunt alimentele și suplimentele care îți asigură mai multă energie.
Ce trebuie să mănânci ca să fii în formă
Unele alimente sunt mai sănătoase decât altele. Iată o listă cu cele mai sănătoase:
- ouă: sunt foarte bune pentru organism, mai ales dacă le consumi dimineața. Sunt o sursă de grăsimi și ajută organismul să absoarbă vitaminele. Ouăle dau energie și în plus reprezintă un aliment foarte consistent. Ele conțin leucină, un aminoacid care stimulează producerea energiei, dar și vitamina B, care ajută enzimele să-și îndeplinească funcția corectă în digerarea alimentelor, tot cu scopul obținerii de energie.
- somon: te poate ajuta sa fii mai puțin somnoros și mai plin de energie dimineața. Somonul este bogat în proteine, accelerează metabolismul și combate inflamațiile.
- semințe, nuci: dacă mănânci în cantități moderate, nucile și semințele nu reprezintă un pericol pentru greutate. Nucile combat starea de apatie și lipsa de energie. Este recomandat să le consumi în a doua parte a zilei, când deja ești obosit.
- migdale: sunt bogate în magneziu și ajută la transformarea zahărului în energie, adică exact de cee ace ai tu nevoie.
- ciocolată neagră: conține cofeină, astfel încât îmbunătățește starea de spirit și performanța mentală. În plus, te ajută să faci față oboselii. Nu trebuie să consumi prea multă, două pătrățele sunt suficiente.
- iaurt: este o gustare excelentă care energizează. În plus, iaurtul conține proteine care ajută la digestia lentă a carbohidraților, iar acest proces încetinește eliberarea zaharurilor în sânge.
- banane: aceste fructe sunt o sursă de energie mereu la îndemână. Bananele conțin nu numai carbohidrați complecși, dar și potasiu și vitamina B6.
- căpșuni: conțin carbohidrați, fibre și zaharuri care cresc nivelul de energie. Căpșunile mai au un beneficiu asupra sănătății noastre: ajută la combaterea oboselii.
- mere: sunt o excelentă sursă de carbohidrați și fibre și asigură eliberarea lentă de energie. Nu uita să mănânci merele cu tot cu coajă, pentru a beneficia de fibrele care se află în această parte a fructului.
- popcorn: sunt o gustare excelentă cu puține calorii. În plus, sunt bogate în fibre și carbohidrați, adică sunt sățioase.
- apă: este foarte importantă pentru funcționarea corectă a organismului. Ajută la revigorare, previne oboseala, durerile de cap, combate lipsa de concentrație și apatia.
Suplimente alimentare
Există și medicamente pentru energie, sub forma suplimentelor alimentare, dar acestea trebuie luate cu recomandarea medicului care trebuie să stabilească și modul de administrare. Există și alte tipuri de suplimente:
- ceai verde: este considerat un supliment care combate oboseala. Cel mai important compus al ceaiului verde este un aminoacid care se numește L-Theanină. Aceasta are nenumărate beneficii care vizează funcția cerebrală și metabolismul. De asemenea, ceaiul verde are un efect antioxidant important.
- ginseng: principalele beneficii ale acestuia sunt cele care au legătură cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive, stimularea memoriei, creșterea capacității de concentrare, prevenirea declinului cognitiv, reducerea oboselii, creșterea energiei.
- echinacea: este recomandată de asemenea în stimularea energiei, dar și pentru combaterea anxietății, depresiei.
Sfaturi pentru a te simți plin de energie întreaga zi
Iată câteva sfaturi pentru a te simți mai plin de energie peste zi:
- nu sări peste micul dejun și nici peste orele de somn.
- mănâncă la intervale regulate și nu mânca mult.
- consumă fructe și legume proaspete de sezon. Secretul este acela că fructele și legumele proaspete conțin mai mulți nutrienți.
- consumă alimente bogate în fier (carne roșie, legume cu frunze verzi, cereale).
- evită alimentele procesate.
- nu consuma în exces băuturi pe bază de cofeină.
- nu fă exces de zahăr. Chiar dacă acesta îți dă energie, o face numai pentru scurt timp.
- Nu fă abuz de alcool, pentru că alcoolul deshidratează și afectează ritmul de somn.
Cel mai bine este să optezi pentru alimente sănătoase și suplimente alimentare, pentru a îndepărta oboseala și pentru a crește energia.
Sursa foto: www.shutterstock.com