Terapie prin sport

Scoliozele si cifozele
Sunt atitudini anormale la nivelul coloanei vertebrale. Atunci cand copilul incepe sa mearga, se remarca daca exista inegalitati de membre inferioare, daca umerii sunt la acelasi nivel si sunt simetrici, daca coloana este in ax sau nu.

Si, pe masura ce copilul se dezvolta, remarci daca problema se accentueaza si daca apar anumite deformari de curburi, sau asimetrii de bazin sau de umeri. Acestea pot fi redresate prin gimnastica de recuperare. Ideale sunt masajul si gimnastica medicala. Inotul si mersul pe bicicleta sunt sporturile terapeutice indicate.

Pozitiile incorecte
In momentul in care incep sa mearga la gradinita/scoala, unii copii au o tinuta incorecta in banca, in urma careia apar cifozele, scoliozele, apar durerile de spate si de ceafa. Efortul muscular suplimentar pentru a sta in banca in anumite pozitii sau in fata calculatorului, sau purtatul ghiozdanului cauzeaza asimetrii de postura care se pot redresa prin gimnastica medicala (kinetoterapie).

La cei mici, gimnastica este indicata frecvent si in reprize scurte (zilnic, 10 minute-jumatate de ora, pentru ca ei trebuie modelati ca un aluat, in fiecare zi cate putin). Pentru cei mai mari, peste 10-12 ani, se recomanda gimnastica de doua-trei ori pe saptamana, activitate sportiva de intretinere, care se poate mentine pe tot parcursul vietii.

Ideal ar fi sa ne obisnuim sa facem sport inca de mici, insa ce ni se potriveste: orice sport pe care il facem cu placere, nu de performanta.

Masajul bebelusului
La baia de seara, mamica poate sa-i faca bebelusului un masaj lejer, usor, pe tot corpul, pornind de la talpi, gambe, coapse, continuand cu usoare pensari abdominale, toracale, apoi se maseaza mainile, de la degete spre antebrat, brat, pe burtica, fesier si dorsal, de la nivelul spatelui pana la nivelul cefei.

Daca masajul este facut cu un ulei de corp, copilului i se stimuleaza receptorii cutanati, care stimuleaza, la randul lor, dezvoltarea sistemului nervos. Masajul trebuie facut lejer, ca sa nu agite bebelusul, ci sa-l relaxeze. Pe abdomen sunt permise cateva miscari ciupite, insa doar cateva, care sa ii intareasca musculatura, dupa care se continua miscarile prin alunecare.

Retardul psihomotor
Tine de o suferinta a creierului, a sistemului nervos in momentul nasterii sau pe masura ce sistemul nervos s-a dezvoltat. Retardul, in functie de cat de avansat este, poate asocia un deficit motor, dificultati la mobilizare si mers, prin efecte de spasticitate, de superincordare a musculaturii.

Tratamentul consta in anumite posturi care sunt relaxante, care faciliteaza miscarea, posturi care merg pe reflexe – de exemplu, daca cineva iti da un branci in spate, deschizi bratele, ca sa te reechilibrezi. De ajutor mai sunt si aplicatiile cu parafina, imbracamintea mai calda, in care copilasul sa transpire, baile de soare, activitatile sportive de recuperare.

Retardul este cauzat de lipsa de oxigenare sau de leziunile creierului din momentul nasterii, al travaliului sau din timpul dezvoltarii, si atunci aparatul locomotor se afla in imposibilitatea de a-si face miscarile in mod normal.

Durata recuperarii
Cu cat copiii sunt mai mici, cu atat efectele sunt mai vizibile, pentru ca programele de recuperare sunt incepute imediat, si pe masura ce ei cresc si se modeleaza (acumuleaza centimetri si kilograme), deficientele se diminueaza: segmentele devin simetrice, mobilitatea este castigata.

Daca vorbim despre cele care necesita imobilizare, atunci efectele apar in timp: saptamani, luni de la momentul in care s-a intervenit.

Consultant: Dr. Georgiana – Ozana Tache

Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton