Terapie prin sport

37–40% dintre copiii care se nasc intr-un interval de timp dat, au nevoie de tratament de recuperare medicala a unor deficiente functionale sau ar trebui sa urmeze un program de intretinere fizica pentru a preveni instalarea unor tulburari staturo-posturale, pe parcursul cresterii si dezvoltarii aparatului locomotor.

Sport, sanatate, picior plat, picior echin, Scolioza, cifoza, masaj, Retardul psihomotor

Exista copii, si mai ales baieti, care se nasc cu mici „defectiuni – vicii de postura cauzate de cum au stat in cavitatea uterina, pe masura ce organismul lor s-a dezvoltat: picior plat (valg), picior echin, adica laba piciorului este intoarsa fata de gamba sub diferite unghiuri anormale fata de cum ar trebui sa fie, sau normale pentru durata sarcinii, insa care nu se redreseaza dupa nastere.

Aceste probleme se indreapta prin masaj bland si mobilizari pasive ale elementelor care compun articulatiile – ligamente, tendoane.

Musculatura poate fi hipotrofa (insuficient dezvoltata) pe o parte sau pe alta, in functie de cum a fost vascularizata zona; si iarasi, prin masaj si mobilizari ale segmentelor de vecinatate se poate asigura o troficizare – se creste circulatia, muschiul se hraneste mai bine si se restructureaza, se remodeleaza.

Programul de gimnastica medicala, de recuperare, poate incepe de la cateva saptamani, de cand constatam ca o glezna, un genunchi, un sold nu este la locul lui. Exista suferinte (cum ar fi luxatia congenitala) care se remarca prin asimetrii de pliuri tegumentare la nivel fesier.

Mai intai, trebuie sa apelam la ortoped, si apoi la medicul de recuperare, pentru ca ortopedul sa imobilizeze segmentul in anumite posturi. Apoi, terapeutul recupereaza ce deficiente apar, hipotrofia musculara secundara si lipsa de mobilitate.

Sportul contribuie la dezvoltarea aparatului locomotor, la dezvoltarea simetrica si prevenirea aparitiei afectiunilor artrozice, a demineralizarii si osteoporozei, a fracturilor, a supraponderalitatii si obezitatii, determina o buna functionare a aparatului cardiovascular si adaptarea la orice efort a functiei cardiace, faciliteaza bune schimburi respiratorii, schimbul de gaze la nivel vascular si oxigenarea corecta a tesuturilor.

Datorita miscarii, sportului, aparatul endocrin functioneaza la parametri optimi, pentru ca sunt stimulati receptorii, sunt solicitate anumite niveluri hormonale, atat cat trebuie.

Aparatul digestiv are si el de castigat: se evita constipatiile, tulburarile de tranzit intestinal, au loc o buna metabolizare a tuturor alimentelor si o buna absorbtie a nutrimentelor la nivel intestinal si se formeaza tesuturi sanatoase (ficat, creier, pancreas, rinichi)…

Recomandate
Daca nu exista contraindicatii, pentru o dezvoltare armonioasa sunt recomandate voleiul, badmintonul, aruncatul mingii la cos, sporturi care „deruleaza copilul pe verticala, il inalta, prin saritura – sporturi la care primeaza desprinderea de la sol, nu revenirea, ca in cazul handbalului.

  1. Pentru bebelus se recomanda masajul usor, acompaniat de bucurie, comunicare, culoare, muzica.
  2. Copiii inalti ar trebui sa practice sporturi de agilitate si viteza, deoarece muschii obosesc foarte repede.
  3. Copiii minioni, cu musculatura bine dezvoltata, trebuie sa se indrepte spre sporturile statice.
  4. Baletul solicita foarte mult articulatiile membrului inferior si dezvolta deficitar aparatul locomotor.
  5. Canotajul si caiac-canoe dezvolta doar anumite grupe musculare si solicita coloana vertebrala.
  6. Tenisul poate promova asimetrii, pentru ca foloseste predominant o singura parte a trunchiului.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton