Raul de masina

Care sunt simptomele?
Asa cum spuneam de la inceput, cele mai frecvente sunt ameteala, greata si, daca nu se iau masurile de rigoare, varsaturile. Pe langa ele, mai pot aparea: paloare (in special la nivelul fetei), extremitati reci, dureri de cap, oboseala.

De fapt, daca vorbim de copilul de varsta mica (care nu poate exprima ce simte intotdeauna), fii atenta la orice schimbare in comportament pe timpul drumului. Este important de stiut ca teama sau anxietatea cresc mult intensitatea simptomelor.

Daca copilul tau a avut o data rau de masina (si s-a speriat), se poate intampla ca orice viitoare calatorie cu masina (sau chiar numai ideea unei astfel de calatorii) sa ii provoace rau.

Ce este de facut?

  1. Ai grija cum asezi copilul in masina, astfel incat sa poata privi in fata, in sensul de mers (eventual in scaun, daca mai este de acea varsta).
  2. Incurajeaza copilul sa priveasca cat mai mult pe geam (evita cartile, jucariile care il fac sa priveasca in interiorul masinii. Incearca cat mai mult sa ii distragi atentia cu muzica, povesti.
  3. Sa fie aer curat in masina. Retine ca mirosurile tari (fum de tigara, carburant, mancare) pot precipita senzatia de rau.
  4. Nu pleca cu copilul nemancat pe drum (un stomac gol nu este cu mult mai putin afectat si apoi mai este si foamea care poate fi suparatoare); asta nu inseamna insa ca trebuie sa manance ca un leu inainte de plecare, o gustare usoara (fructe, biscuiti…) ar fi foarte buna. 5
  5. Planifica-ti excursia in asa fel incat sa faceti cat mai multe opriri.
  6. Incearca sa conduci cat mai bland, evitand pe cat posibil accelerarile si franarile bruste, care pot sa precipite si ele senzatia de rau.
  7. Apeleaza la medicul pediatru, daca simptomele se repeta si devin o problema suparatoare. 8. Programeaza calatoria in functie de programul copilului, astfel incat acesta sa doarma in masina (retine ca in timpul somnului, nu apar simptomele!)

Tratamentul varsaturilor

  1. Opreste orice aport alimentar pentru minim 30 minute – o ora. 
  2. Dupa acest interval incepe rehidratarea copilului prin administrarea de cantitati mici si repetate (o lingurita la cinci-zece minute) de lichid (apa plata, ceai de menta sau solutii speciale de rehidratare orala pe care le poti procura din farmacii).
  3. Mentine ritmul de administrare al lichidelor pentru patru-sase ore (indiferent cat de mult riposteaza copilul spunand ca ii este sete si vrea sa bea mai mult!).
  4. Dupa un episod de varsaturi, urmeaza, in general, un regim alimentar, cel putin doua-trei zile.
  5. Nu administra medicamente antivomitive fara avizul medicului (retine ca aceste medicamente pot avea reactii adverse importante)!
  6. Daca varsaturile nu se opresc si copilul nu poate bea lichide, consulta de urgenta un medic (exista pericolul deshidratarii).

Text: Ruxandra Vidlescu; Foto: 123rf.com.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton