A venit vara, se apropie vacanta mult visata si abia astepti sa-ti iei familia si sa plecati cu masina in calatorie. Dar daca cel mic are iar rau de masina, ca anul trecut?
Ce este raul de masina? Asa cum ii spune si numele, este acel ansamblu de senzatii neplacute (ameteala, greata, moleseala, chiar si varsaturi) care apare cu ocazia unui drum cu masina. Din ce cauza apare?
Organismul uman este asemenea unei masinarii extrem de bine puse la punct; astfel, pentru a putea simti miscarea, sunt implicate o serie de structuri:
Toate aceste informatii (care, de fapt, se completeaza una pe alta) sunt ulterior prelucrate' la nivel cerebral – in mod normal ele sunt convergente (cu alte cuvinte informatia este confirmata' la toate nivelurile), si totul este in regula.
Cand apare insa o nepotrivire intre aceste date, ea se poate materializa printr-o senzatie de rau. De exemplu, daca cineva calatoreste cu o masina si citeste, receptorii de la nivelul urechii interne semnalizeaza miscarea, insa ochii, atintiti pe carte nu o percep (si, deci, nu o confirma')… din aceasta nepotrivire poate lua nastere raul de masina.
Adica, pe scurt, raul de masina provine dintr-un asa-zis conflict de informatii primite de la ureche si ochi. Aceeasi senzatie de rau poate aparea si in alte circumstante de miscare, ca in cazul calatoriilor cu vaporul (cine nu a auzit de raul de mare), avionul sau chiar in parcul de distractii.
Raul de masina afecteaza numai copiii?
Nu, in anumite circumstante oricine poate sa sufere de asa ceva. Se pare, totusi, ca sunt mult mai afectati copiii.
Dintre copii, cel mai tare afectati sunt cei cu varsta intre patru si zece ani; copilul mic prezentand rareori rau de masina. Se pare ca exista persoane susceptibile sa aiba rau de masina. In cazul lor ar putea fi implicata si ereditatea (existand date care sa ateste afectarea mai multor membri in cadrul unei familii).
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2