Circuitul apei în natură este un fenomen natural ce descrie mişcarea apei la suprafaţa pământului, în atmosferă şi sub pământ. Este important însă cum explicăm circuitul apei în natură pe înțelesul copiilor, astfel încât să înțeleagă și cum se produc cele mai frecvente fenomene meteorologice naturale.
Cuprins
Circuitul apei în natură se traduce prin faptul că apa circulă constant dintr-un loc în altul prin evaporare, condensare, precipitaţii sau colectare. Soarele este o forţă determinantă în circuitul apei în natură.
În natură apa se găsește în stare lichidă – în mări, râuri, lacuri, oceane, în stare solidă -în ghețari și în stare gazoasă – în nori. Acestea se numesc stări de agregare. Prin intermediul fenomenelor de evaporare, condensare și solidificare apa trece dintr-o stare de agregare în alta, circulând în atmosferă.
Evaporarea este procesul prin care apa se transformă din starea lichidă în starea gazoasă sau vapori. În acest fel, evaporarea este principalul mod prin care apa în stare lichidă se întoarce în atmosferă, în circuitul general al apei, sub formă de vapori.
Apa mărilor și oceanelor, apa de la suprafața solului și cea eliminată de plante prin frunze se evaporă sub influența căldurii Soarelui și se ridică în atmosferă formând norii. Norii, alcătuiți din vapori de apă, sunt purtați de vânt în straturile superioare ale atmosferei. Când întâlnesc un strat de aer rece vaporii se condensează, transformându-se în picături de apă.
Aceste picături, fiind prea grele, nu mai pot fi susținute de nori și cad pe Pământ sub formă de precipitații: ploaie, ninsoare, lapoviță, grindină. O parte din apa provenită din precipitații ajunge în mări și oceane, altă parte cade pe sol și se infiltrează ajungând în apele subterane, altă parte este absorbită de rădăcinile plantelor, ajungând până la nivelul frunzelor.
Călătoria apei se reia iar și iar. Această mișcare a apei în atmosferă se mai numește și circuitul apei în natură.
În cadrul ciclului mare al apei apar o serie de cicluri mai mici, dar deosebit de importante:
Circuitul apei în natură și felul cum se formează roua, bruma, ploaia, zăpada și fulgii de nea sunt mult mai bine înțelese de copii atunci când explicațiile le sunt prezentate într-un mod captivant, cu multe elemente vizuale animate. Iată cum sunt explicate cele mai frecvente fenomene ale naturii de către Paxi, personajul creat de Agenția Spațială Europeană -ESA.
Te-ar putea interesa și: