Otita seroasa
Obstructia foarte puternica sau indelungata a trompei Eustache poate duce la aparitia de lichid in spatele timpanului – otita seroasa, care este uni sau bilaterala.
Diagnosticarea ei se face numai de catre medic, cu ajutorul unui aparat (impedansmetru) care masoara presiunea aerului din cavitatea urechii medii.
Tratamentul otitei seroase se face prin indepartarea cauzei, cu antiinflamatoare si antibiotice (picaturi nazale) in cazul racelilor foarte puternice, eventual extragerea chirurgicala a vegetatiilor adenoide (polipi), acolo unde este cazul.
Solutia extrema de tratament al otitei seroase cronice este perforarea chirurgicala a timpanului si instalarea unui tub minuscul de drenare si aspirare a secretiilor.
Curentul de aer rece
Avem adesea obiceiul de a spune ca ne dor urechile din pricina curentului rece (aer conditionat, geamul masinii). Dar pentru senzatia de frig si acest tip de durere nu sunt responsabile urechile, ci zona aflata in spatele lor, unde se afla nervul occipital Arnold.
Expus la frig, acesta da senzatia de durere de urechi. Pentru a o evita, e bine sa protejezi ceafa copilului – nu urechile! – cu o esarfa, un fular.
Durerea la distanta poate fi provocata de o problema aflata in vecinatatea urechilor: dentara, amigdaliana, faringiana, chiar o afectiune a articulatiei maxilarului (artrita temporo-mandibulara) sau a coloanei vertebrale (spondiloza).
Sfatul medicului
Adevarat sau fals?
Perforarea impanului inseamna surditate
Fals. La perforatii mici, acest lucru poate trece neobservat. Timpanul se reface de la sine, in sapte-zece zile, fara afectarea auzului.
Ascultarea muzicii la casti (walkman) afecteaza auzul
Adevarat. Obiceiul de a asculta muzica prin intermediul aparatelor care se introduc in urechi duce, in timp, la hipoacuzie.
Protezarea duce, in timp, la accentuarea surditatii
Fals. Dimpotriva, aparatul antreneaza auzul si mentine inteligibilitatea cuvintelor. De aceea, protezarea trebuie facuta bilateral, unde este cazul.
Aparatul auditiv poate rezolva problemele de auz
Pentru orice problema de auz, mergi la medic, singurul in masura sa descopere cauza hipoacuziei si sa iti recomande tratamentul corespunzator. In hipoacuzia medie si severa, aparatul auditiv este singurul care poate imbunatati calitatea vietii.
Aparatele auditive sunt de diverse tipuri si marimi. Cele intraauriculare sunt aproape invizibile, se introduc complet in canalul auricular, dar nu sunt recomandate celor care au secretii abundente de cerumen sau fac dese infectii ale urechii.
Pentru acestia, sunt indicate aparatele retroauriculare, care sunt ascunse dupa pavilionul urechii. Ambele tipuri de aparate sunt personalizate ca forma (se ia un mulaj pentru fiecare ureche), culoare (culori vesele pentru copii) si nivel auditiv.
Pentru cele mai performante, reglajele sunt de mare finete si se fac cu ajutorul computerului, in functie de audiograma pacientului si de ceea ce acesta doreste sa auda
Text: Mihaela Doina Radulescu
Material realizat cu sprijinul dr. Ioana Alexandra Voda, medic specialist ORL, Asociatia Audiologica, tel. 210.63.20
Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2