3bis. Daca obstacolul se vede, dar nu poate fi scos cu mana, poti face o manevra simpla de a creste presiunea in torace, cu scopul „de a scuipa afara nefericitul obiect, sau imbucatura. Incaleca picioarele copilului, cu fata spre capul lui, asaza-ti podul palmei deasupra buricului, pe linia dintre acesta si stern. Cea de-a doua mana o pui peste prima pentru a creste forta.
Cu miscari ferme inainte si in jos, executi cinci apasari. Sunt sanse mari ca obstacolul sa iasa si micutul sa se trezeasca tusind si plangand. Este momentul sa te dai la o parte si sa-l lasi sa planga si sa tuseasca in voie, acestea fiind cele mai bune mecanisme de curatare a cailor aeriene superioare.
4. Daca dupa indepartarea obstacolului copilul continua sa nu respire, sau daca nu exista nici un obstacol aparent, iar copilul nu respira, se incepe respiratia artificiala. Cu o mana ridici mandibula, tinand gura usor intredeschisa, iar cu cealalta „pensezi nasul (strangi narile intre degetul mare si aratator).
Acoperi cu gura ta gura copilului si sufli. Cantitatea necesara de aer variaza de la varsta la varsta, important este sa urmaresti cu privirea toracele care ar trebui sa se destinda. Daca nu intra aer si toracele nu se misca, intoarce-te la 3 bis.
5. Daca micutul are puls, continua cu respiratiile artificiale: o RA la trei secunde. 5 bis. Daca micutul nu are puls, fiecare respiratie artificiala trebuie urmata de cinci masaje cardiace. Masajul cardiac se face aplicand podul unei singure palme asupra punctului aflat de un lat de deget de extremitatea inferioara a sternului.
Trebuie aplicata suficienta forta pentru a face ca peretele toracic sa coboare trei-patru cm la fiecare apasare. Presiuni prea mari pot duce la fracturi costale nefericite. Frecventa cu care trebuie apasat este destul de mare: mai repede de o apasare pe secunda – circa 100 pe minut. Nu uita ca dupa fiecare cinci masaje cardiace trebuie sa urmeze o respiratie artificiala.
6. Dupa primul minut de masaj cardiorespirator te poti opri pentru cateva momente, suficiente cat sa chemi ambulanta (9261). Reiei apoi secventa de MC:RA = 5:1 intrerupta la fiecare 10 cicluri (aproximativ un minut) de verificarea pulsului (sau a batailor inimii).
Daca inima incepe sa bata, opresti masajul cardiac si continui numai cu respiratii artificiale la trei secunde, pana la reluarea spontana a respiratiilor, sau la sosirea ambulantei.
Daca tuseste bine, nu interveni!
Multi parinti supraprotectivi nu se pot abtine sa sara pe saracul copil cu scatoalce zdravene pentru a-l ajuta sa scoata „rautatea. Nimic mai gresit! Atata timp cat micutul poate tusi puternic de unul singur, el trebuie lasat in pace, chiar daca il apuca racnetele de plans.
Dupa cum mentionam si mai sus, tusea si plansul sunt cele mai bune mecanisme de deblocare a cailor respiratorii. In timpul acceselor de tuse se creeaza niste presiuni formidabile in cutia toracica, presiuni care fac ca aerul sa izbucneasca pe gura cu niste viteze impresionabile.
Se intervine in forta in momentul in care copilul nu mai poate scoate un sunet, cand tusea este slaba sau absenta, in ciuda eforturilor cutiei toracice, cand culoarea pielei vireaza din roz mai intens spre albastrui. Daca este constient, cea mai indicata este manevra Heimlich, iar daca micutul isi pierde cunostinta, intinde-l la orizontala cu fata in sus si aplica metoda descrisa la punctul 3 bis.
Metoda Heimlich este o manevra menita sa creasca presiunea in cavitatea toracica, tocmai pentru a mobiliza si evacua obstacolul. Asaza-te in spatele copilului, amandoi stand in picioare. Il iei in brate pe la spate cu una din maini stransa pumn, cu degetul mare spre copil.
Pumnul sta in partea de sus a abdomenului micutului, intre buric si stern. Cu cealalta mana iti prinzi pumnul ca intr-o chinga si-l ridici spre inapoi si in sus. Prin miscari nu foarte ample, dar ferme, vei crea o presiune suficient de mare pentru a indeparta „bolovanul! Daca manevra esueaza, repet-o cu miscari mai ample. Eventual culca-l la orizontala si treci la pasul 3 bis.
Ce este acela CPR?
Daca esti fan „Spitalul de Urgenta ai auzit deja, cu siguranta, de o mie de ori acronimul englezesc CPR si reprezinta prescurtarea de la „cardiopulmonary resuscitation – resuscitare cardiopulmonara in romaneste.
Rolul ei este de a asigura schimbul de gaze respiratorii (oxigen si dioxid de carbon) la nivel pulmonar (prin respiratia artificiala – RA) si circularea sangelui in organism (prin masajul cardiac MR).
Pot fi inghitite!
Copilasii au o atractie deosebita pentru orice lucru nou si nu se pot abtine sa nu le exploreze si „gustativ, daca dimensiunile permit! Asadar, ai mare grija ce lasi in preajma nazdravanilor de doi-trei ani – ei fiind cei mai „hrapareti.
Jucariile pentru baietei nu sunt mai putin lipsite de pericole:
Alimente cu consistenta ferma si diametru sub doi-trei cm:
Papusile pot fi si ele niste dusmani foarte bine disimulati. Ele poseda tot felul de „ispite inecacioase:
Text: Dr. Bogdan Grigorescu
Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2