Ce se intampla, mami?
Pana in jurul varstei de patru ani, copilul nu intelege ca parintii nu sunt impreuna, gata sa ii acorde ajutorul, atunci cand are nevoie. Si pentru ca el nu poate intelege acest lucru, va gandi ca este abandonat si ca nu mai este iubit.
Copiii mai mari (intre patru si zece ani) se pot crede responsabili de separarea parintilor. Vor tine secret acest fapt, dar se observa modificari in comportamentul lor. De obicei, copiii spera, in secret, ca situatia se va indrepta si ca, intr-o zi, familia se va reuni si parintii vor fi din nou impreuna.
Sfaturi pentru parinti
Copiii percep altfel situatiile create de divortul parintilor, de aceea iti recomandam:
1 Pregateste copilul pentru acest eveniment, atentionandu-l si incercand sa-l influentezi pana la un anumit punct;
2 Fii sincera si spune-i copilului adevarul, fara a-l incarca cu detalii de neinteles;
3. Ajuta-l sa Inteleaga ca, in ciuda faptului ca unul dintre parinti va trai in alta parte de acum inainte, el nu va pierde dragostea lui
4. Incearca sa-l convingi ca el, copilul, nu este vinovat, in nici un caz, de divort;
5. Evita sa-l denigrezi pe celalalt parinte in prezenta copilului;
6. Ajuta-l sa-si exprime sentimentele, fie ele si de furie sau suferinta, ascultandu-l si provocandu-l la discutii;
7. Nu folosi copilul ca arma intre voi, parintii;
8. Incercati sa cooperati ca parinti, daca nu ati reusit ca sot si sotie;
9. Unii parinti cred ca pot sa-i spuna copilului absolut totul, considerandu-l adult. Evita acest lucru, copilul judeca total diferit informatiile primite.
Sugestii pentru parintele vitreg
1. Nu uita ca toti copiii au propriile lor limite, iar un dialog deschis este suficient pentru a-i face sa reactioneze pozitiv.
2 Reaminteste-ti ca ranile produse de divort sunt greu de vindecat si pot inca influenta copilul. Mustrarile, amenintarile, pedepsele nu sunt solutii bune si nu vor indrepta comportamentul micutului. Dimpotriva, risca sa-l inrautateasca.
3 Incearca sa-l faci pe copil sa inteleaga ca vrei sa-i creezi un loc in viata ta si ca speri sa faca si el acelasi lucru pentru tine.
4. Iti poti dovedi autoritatea doar cerand sfatul copilului si ascultandu-i cu atentie sugestiile.
5. Daca, totusi, continua sa fie trist, iar viata de familie nu poate a fi controlata, este timpul sa cauti ajutor. Vorbeste despre aceasta situatie cu persoanele apropiate copilului sau cu cei care il cunosc (profesori, medici) si cu sotia sau sotul. Discutiile va vor ajuta sa hotarati impreuna daca micutul are nevoie de ajutorul unui specialist.
Indicatii pentru cei recasatoriti
In cazul unei recasatoriri, tine seama de urmatoarele sfaturi:
1. Spune-i copilului intentia de recasatorie cu ceva timp inainte. O declaratie care il ia prin surprindere risca sa-l raneasca si sa-i provoace agitatie.
2. Comunica-i aceasta decizie nu prin telefon sau printr-o scrisoare, ci privindu-l in ochi.
3. Dupa casatorie, lasa copilul sa-si exprime preferintele asupra elementelor care i se par importante in viata. Nu incerca sa-l controlezi, il vei sufoca.
4. Pune-te de acord impreuna cu partenerul de viata asupra educatiei copilului. Nu se poate ca ambii parinti sa aiba aceleasi idei cu privire la disciplina, asa ca nu vor lipsi ocaziile in care unul va fi mai strict decat celalat. O intelegere prealabila in ceea ce priveste acest subiect (cum si cand trebuie aplicata), poate ajuta copilul sa nu foloseasca un parinte impotriva celuilalt.
Clarifica-ti sentimentele fata de fostul partener de viata. Copilul care se agata de amintiri fericite nu inseamna ca traieste in trecut, ci ca acele momente il pot ajuta sa treaca peste obstacole. Aminteste-ti ca nu lupti cu trecutul si ca prezentul si emotiile inerente sunt importante.
Incurajeaza iubirea si respectul celui mic pentru parintele absent. Copilul este o amintire inocenta, dar constanta a unui trecut pe care noul parinte nu l-a impartit cu actualul partener.
Text: Psiholog Mihai Serban, Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3