Cum îţi convingi soţul să te ajute la treabă

Te-ai săturat să te ocupi numai tu de copii, de curăţenie, de gătit, de făcut piaţa? Pune piciorul în prag şi aplică metodele corecte, pentru a-ţi convinge soţul că e momentul să preia din responsabilităţi!

Faci totul în casă şi, cu cât faci mai multe, cu atât eşti mai puţin apreciată. Situaţia te nemulţumeşte, însă îţi spui că asta e, trebuie să le faci tu, dacă nimeni nu se simte… Psihologii spun că asta este cea mai mare greşeală a femeilor: fac şi tac până se umple paharul.

De-abia când resentimentele ies la iveală, femeile iau atitudine. De cele mai multe ori însă, poziţia adoptată e nepotrivită şi cam lipsită de diplomaţie, ceea ce creează tensiuni în relaţia cu partenerul. Ca să nu se ajunga aici, îţi oferim un minighid care te ajută să rezolvi problemele pe parcurs.

 

Răsplată sau pedeapsă?
Aşadar, e momentul să pui punctul pe I. Spune-i în faţă ce te deranjează şi roagă-l să te ajute. Începe cu rugămintea, nu cu „m-am săturat să fac aia, aia, aia…. Dacă încercarea n-are succes, aplică metoda „răsplătesc şi pedepsesc!

În cuplurile în care există probleme de comunicare, această variantă dă rezultate, dar numai pe durată limitată. După un timp, el fie se obişnuieşte să facă ceea ce îl rogi fără să mai aştepte recompense (cazuri foarte rare), şi tu ţi-ai atins scopul, fie îşi dă seama de strategie şi răbufneşte.

Aplică metoda cu moderaţie, nu la toate treburile pe care vrei să i le „pasezi. Cum să procedezi? Promisiunea unor săruturi dese şi pătimaşe sau a unor seri de neuitat ar putea să-l intereseze, aşa încât să te ajute la ce l-ai solicitat.

Nu strică nici o tactică de rezervă, aceea de a-l face să înţeleagă prin fapte (chiuveta plină cu vase nespălate, epuizarea stocului de şosete şi cămăşi curate etc.) că este în interesul lui să te ajute la treabă, fiindcă, din cauza serviciului, nici tu nu le poţi acoperi pe toate. Cu puţină diplomaţie, îţi vei da seama care dintre aceste tactici are impact mai mare asupra lui.

 

Copiii au nevoie şi de el…
În general, după naşterea unui copil, bărbatul este acela care munceşte mai mult, pentru a oferi familiei cele necesare. În ultimii ani însă, femeia îşi reia destul de repede serviciul după ce a născut, încercând din răsputeri să facă faţă creşterii copilului, îndatoririlor de la birou, întreţinerii casei. Iată însă ce soluţii ai la îndemână.

  • Încetează să mai fii o supermamă! Deseori, femeile cred că trebuie să facă totul singure, că ele trebuie să se implice 100% în viaţa copilului, iar tata – din când în când. Evident că nu pot face faţă: prinse între multele griji cotidiene, încep 100 de treburi (vorba vine!) o dată şi nu le termină. Se aşteaptă să fie ajutate, dar nu se îndură să-i lase pe alţii să facă treaba în locul lor. Se creează astfel un cerc vicios, iar cei din jur, chiar dacă ar vrea, nu mai îndrăznesc să se amestece.
  • Nu-l cicăli. Dacă îţi baţi soţul la cap, nu-l vei convinge în veci că „meseria de tată poate fi amuzantă. Sugerează-i să-i scoată pe copii la înot, la plimbare cu bicicleta sau la pescuit. În acest fel, nu îţi vor mai sta în cale şi vei apuca să recuperezi din treburile neterminate.
  • Puţină „presiune din partea copiilor e un ajutor binevenit. Dacă îi ceri tu soţului să-i ducă în parc, va simţi acest lucru ca pe o obligaţie. Dacă însă îl roagă copiii, va simţi că aceştia au nevoie de el şi îi va surâde ideea.
  • Programaţi întâlniri în familie. O dată pe lună, strângeţi-vă toţi şi discutaţi despre „cum se impart sarcinile privind îngrijirea casei. După ce aţi întocmit o listă cu atribuţiile fiecăruia, lipiţi-o pe frigider. Este un mod excelent de a-i convinge să te ajute. Un truc în plus: cu cât micuţii au mai multe răspunderi în casă, cu atât creşte presiunea asupra tatălui lor, care va dori să nu rămână mai prejos…

 

Transformă-l în bucătar
Te-ai săturat să stai în bucătărie, în timp ce el zace în faţa televizorului? Te-ai săturat să găteşti pentru el, care, sosit acasă, îţi spune nonşalant că a mâncat în oraş cu colegii? Implică-l!

  • În primul rând, nu te mai grăbi să termini toată mâncarea până vine el acasă. Îl obişnuieşti prost. Dacă îl aştepţi cu masa pusă şi cu mâncarea caldă, faci într-adevăr dovada unei soţii grijulii şi atente, însă îi poţi lăsa şi impresia că nu ai altă treabă decât să găteşti – din moment ce mereu eşti gata la timp! În schimb, dacă te găseşte gătind, serveşte-i replica: „Dragule, taie şi tu pâine, pune şi tu masa etc., ca să termin mai repede, să mâncăm!. Încet, încet, invită-l să facă mai mult, de exemplu să gătească el ceva bun.
  • Dacă te-ai hotărât să-l inviţi alături de tine în bucătărie, ţine cont de mândria lui: încurajează-l, chiar dacă eforturile nu sunt pe măsura aşteptărilor tale. Partea bună e că, odată ce s-au apucat de un lucru, bărbaţii îl duc la bun sfârşit mânaţi de ambiţie, iar partea rea este că sunt dezordonaţi şi fac multă mizerie în bucătărie.
    Cine va face curăţenie după el? Tu, evident! Bărbaţii sunt mult mai originali, dar şi mai „rebeli în ceea ce priveşte gătitul. Dacă partenerul tău este novice în ale gătitului, nu-l împovăra cu o reţetă complicată. Alege ceva uşor; altfel, reacţionează ca un copil: se sperie, fuge şi nu-l vei mai prinde niciodata în bucătărie.

 

Curăţenia – cine ce face?
Dacă s-ar putea, femeia – totul, iar bărbatul – comentatul! Şi totuşi, curăţenia nu-i sperie ca gătitul ori spălatul de vase sau de rufe. Primul lucru pe care-l ai de făcut este să-ţi cobori pretenţiile în ceea ce priveşte rezultatele, fiindcă ei nu au aceeaşi percepţie vizuală şi aceleaşi principii ca noi în ceea ce priveşte curăţenia.

Deci, fii diplomată la început, ca să nu-i pierzi „colaborarea; după aceea eşti liberă să-ţi ridici pretenţiile. Pentru ca reuşita să fie aproape de „standardele tale, dă-i posibilitatea să facă lucruri pe care nu le detestă: ştersul prafului, datul cu aspiratorul, montatul perdelelor, curăţatul aragazului etc.

Cel mai simplu e să faceţi o listă şi să bifeze fiecare ce vrea să facă. Ce se întâmplă dacă nici unuia dintre voi nu îi place o anume operaţiune? Faceţi şi voi cu rândul, pentru că aşa e cinstit!

 

5 lucruri care NU dau rezultate

1. Nu e bine să-l cicăleşti

Bătutul la cap şi cicăleala nu duc nicăieri. Va face exact invers decât vrei tu şi, mai mult, îl vei îndepărta de tine. Desigur, pe tine te ajută acest lucru, te simţi mai bine pe moment, dar rezultate tot nu vezi!

2. Nu face pe martira
Cei care fac pe martirii sunt propriii lor duşmani. Deşi poate fi un mod de a-ţi exprima frustrările, în faţa unor astfel de „demonstraţii bărbaţii preferă să facă pe indiferenţii.

3. Evită ultimatumurile
Discută problemele, nu da ordine, nu te bosumfla, nu ameninţa. În caz contrar, vei dovedi că nu ai puterea să comunici, iar relaţia voastră va merge din rău în mai rău.

4. Nu plânge
Aminteşte-ţi întotdeauna că lacrimile sunt semn de slăbiciune. Sigur, îl vor impresiona o dată, de două ori, dar nu va face ceea ce îi ceri tu plângând în hohote decât ca să te potolească. În astfel de cazuri, lacrimile nu conving, ci trezesc mila şi agasează.

5. Nu recurge la şantaj
Şantajul nu va rezolva problemele, mai ales pe termen lung, într-o căsnicie. Este mult mai uşor să discutaţi amândoi în mod deschis şi decent despre problemele voastre. Astfel veţi reuşi să ajungeţi măcar la un compromis.

 

Foto: shutterstock.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie
Buton