Divortul si copii

Cel care crede ca fiul sau fiica vitrega ii va sari in brate, acceptandu-l foarte usor, risca sa fie foarte dezamagit. El trebuie sa se arate afectuos si astfel, in pofida neincrederii copilului, sa-i transmita empatic aceasta afectiune.

Sunt putine sanse ca totul sa se intample la prima vedere. Intre copil si parintele vitreg, pentru a invata sa se cunoasca si sa se accepte va fi nevoie de o lunga perioada de tatonari, de reusite si de esecuri.

Pentru a ajunge la o relatie armonioasa e nevoie de luni, poate chiar de ani impreuna. Prea adesea noii parinti par nerabdatori sa-si seduca cu orice pret copilul, sufocandu-l cu demonstratii de iubire si cu cadouri. Aceste avansuri, desi bine intentionate, pot sa-l nelinisteasca pe micut, sa-i trezeasca suspiciune.

El le va respinge in mod deschis si-l va dispretui pe cel care i le ofera, din loialitate pentru parintele absent. Parintele care incearca sa repare toate nedreptatile cauzate acestui copil se va simti la randu-i respins.

Daca ti se intampla si tie, nu dezarma, nu este totul pierdut. Priveste cu calm aceste lucruri, poarta-te amical, intereseaza-te de copil fara ganduri ascunse, fii rabdatoare, atenta si sensibila. Vei descoperi ceea ce-l nelinisteste si-l impiedica sa comunice cu tine si vei reusi sa initiezi o relatie apropiata, iti vei da seama cand are nevoie de tine si cand te doreste langa el.

Lasa, pentru inceput, parintele natural sa se ocupe de educatia propriului copil pana cand acesta se va obisnui cu noua lui viata si cu tine. Accepta vizitele parintelui care traieste separat si lasa copilul sa se exprime liber fata de acesta. Incearca sa intelegi personalitatea copilului.

Nu reactiona intr-o maniera prea personala la anumite comportamente agresive ale copilului. Adu-ti aminte ca nu este matur si ca are nevoie de intelepciunea si intelegerea ta, chiar daca uneori te scoate din sarite. Nu raspunde ostilitatii lui cu ostilitate.

Noua viata a copilului
Adaptarea lui la noua viata, la noile conditii si relatii depind mult de varsta lui. Asemenea adultilor, copiii isi schimba temperamentul, obiceiurile si, de aceea, trebuie sa tinem cont de starea lor si de nivelul lor de intelegere.

Un copil de trei ani nu va fi foarte impresionat sa afle ca are un nou parinte, vitreg. Daca ii vei spune copilului: „El este noul tau tata sau noua ta mama, pentru el nu va insemna mare lucru. Totusi, va simti ca e o persoana straina si ca va trebui sa se obisnuiasca cu ea.

Modul in care noul parinte il tine in brate, atingerile, vocea, toate acestea il fac sa inteleaga ca este o persoana straina si va avea nevoie de putin timp pentru a se acomoda cu situatia. Copilul mic are mare nevoie de atasament si, de aceea, legaturile cu el se pot crea foarte repede. Intre trei si cinci ani, copiii pot fi mai reticenti fata de persoanele nou-venite in familie.

Ei sunt foarte posesivi, nelasand loc unui nou membru cu care sa imparta dragostea parintelui ramas. In aceste momente cel mic are sentimente amestecate: gelozie, furie, teama, durere, vinovatie, frustrare si e dificil sa stii la ce te poti astepta din partea lui. Cei de varsta scolara mica accepta mai greu noul parinte.

Cu cat copilul a petrecut mai mult timp cu parintele absent, cu atat mai greu ii va fi sa renunte la loialitatea fata de acesta si sa accepte noi legaturi cu parintele vitreg. O relatie armonioasa intre cei doi adulti il poate indemna pe copil sa-si revizuiasca viziunea negativa asupra recasatoririi si sa-l faca sa accepte noul parinte.

Recasatorirea parintilor il poate ajuta pe copil sa se debaraseze de temerile care-l obsedeaza (provocate de divort) si ii va permite sa inteleaga schimbarile din viata lui.

Reguli de convietuire in noua familie
Copilul care este lasat total liber poate sa se simta neglijat de catre parintele vitreg. Asta inseamna ca va trebui sa stabilesti reguli, sa fixezi limite, pentru a pastra echilibrul familiei.

Exista situatii in care unul dintre copii este dojenit pentru fiecare greseala, iar fratele vitreg are dreptul sa faca orice. Cu toate acestea, parintele vitreg poate avea tendinta sa-si corecteze copilul, dar ezita sa fixeze limite pentru cel care nu este al lui. In acest caz, unul dintre frati se poate simti strain si va cere un tratament asemanator.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii
Buton