Ce poti face
Cateva intrebari pentru depistarea si inlaturarea comportamentului „negativ:
1. Ce simti tu in timpul desfasurarii comportamentului?
2. Ce face copilul atunci cand unul dintre parinti intervine?
3. La ce va ganditi atunci cand copilul nu se poarta frumos?
4. Ce puteti face voi pentru a dezamorsa cauza comportamentului?
5. Cum puteti preintampina reaparitia comportamentului?
Scop – Razbunarea
Voua nu va pasa de mine, dar cel putin pot face tot felul de lucruri, prin care sa ripostez atunci cand ma simt ranit de voi. Copilul este violent, vesnic suparat, pus pe harta, brutal cu copiii si cu adultii. Foarte des, ii raneste fizic sau verbal pe colegi sau pe cei din familie sau de la gradinita/scoala.
Este muscatorul, batausul, copilul din cauza caruia ceilalti se simt foarte amenintati in colectivitate. Daca incercam sa il corectam, devine si mai violent, chiar imprevizibil in agresiunea indreptata impotriva celorlalti copii. Adultul, in interactiunea cu el, se simte ranit, poate ajunge chiar sa respinga si mai mult copilul.
Cum sa te comporti cu el? Daca esti cadru didactic, discuta cu parintii – de cele mai multe ori, acestia folosesc metode dure de disciplinare, asa ca ai grija cum prezinti lucrurile, dar nici nu minimaliza faptele copilului. Solicita parintilor cooperarea, nu pedepsirea copilului, caci el isi va pierde increderea si in tine.
Deoarece razbunatorul nu crede ca poate fi iubit sau acceptat de ceilalti, ca celorlalti nu le pasa cu adevarat de el, incearca sa iti apropii copilul, sa arati ca iti pasa de ceea ce simte sau gandeste, ca apreciezi sensibilitatea lui, ca ai nevoie de ajutorul lui: il poti ruga sa faca ceva util, special pentru tine. Implica-l in activitati importante, de responsabilizare. Acasa, da-i de facut mici sarcini gospodaresti, fara a-l impovara.
„Lasati-ma in pace! Jocul de-a neputinta
Nu voi fi in stare sa fac fata la ceea ce imi cer cei din jur, dar cel putin daca nu fac nimic, macar ma vor lasa in pace. Asa ca, puiul de om nici nu mai incearca sau, daca o face, abandoneaza usor: spune de fiecare data nu pot, si se izoleaza.
Spre deosebire de celelalte cazuri/scopuri descrise, neputinciosul nu pune probleme de disciplina. El sta acolo unde-l pui, supus, bland, nebagat in seama. Parintii lui, insa, se simt neajutorati, gata sa renunte chiar si la visurile de reusita pentru copilul lor.
Ce sa faci cu el – este un visator sau poate este chiar neindemanatic si mai putin inteligent si nu ai ce sa ii ceri?! Cum descoperi ce se ascunde in spatele acestui tip de comportament? Intrebandu-l si spunandu-i direct: Probabil ai crezut ca nu poti face ce te-am rugat atat de bine pe cat ma astept eu, si ai preferat sa nu mai incerci deloc.
Poate vrei ca lumea sa te lase in pace? Gaseste lucruri pe care copilul le face bine, scoate-le in evidenta si ajuta-l sa inteleaga faptul ca, iata, sunt si lucruri pe care stie si poate sa le faca bine. Chiar daca va refuza sa faca lucruri, chiar daca isi va sublinia sistematic neputinta, nu o admite si nu o afirma sau confirma.
Nu ii indeplini asteptarile. Evidentiaza orice contributie pozitiva la rezolvarea unei sarcini, coboara standardele, astfel incat sa ii fie si lui mai usor sa le atinga si chiar sa le depaseasca.
Text: Cristiana Haica, Foto: Shutterstock.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2