Cate stii despre alergii?

Cum faci diferenta intre o raceala si o alergie de sezon?
a. simptomele sunt mai severe la raceala.
b. nu poti face diferenta.

Raspuns corect
In general, o alergie debuteaza cu ochi lacrimosi, iritati, o senzatie de mancarime in zona nasului si in pavilionul urechii, o usoara congestie nazala si iritatie in gat.

O raceala are simptome mai severe, care rar includ senzatia de mancarime, mucusul este mai gros, cu puroi, iar la nivelul urechii este vorba despre durere, nu mancarime. Pe de alta parte, alergiile dureaza mai mult decat o raceala.

Ce fel de teste se pot face pentru depistarea unei alergii?
a. de sange
b. pe piele
c. nu se pot face teste.

Raspuns corect

Se pot face si teste de sange si direct pe piele, acestea din urma fiind considerate mai relevante. Cele de piele se pot realiza in trei moduri.
Se plaseaza o picatura de solutie continand potentialii alergeni si se zgarie pielea pentru ca solutia sa intre in piele.

Daca zona se inroseste, aceasta demonstreaza o reactie alergica la respectiva substanta.Testul intradermal se face atunci cand se suspecteaza o alergie care nu e relevata prin reactii cutanate si presupune injectarea in piele a alergenului.

Plasturele cu alergen lipit pe piele si care se tine de la 24 pana la 72 de ore se foloseste in special pentru a se diagnostica dermatita de contact, alergia punctuala la anumite substante cu care pielea intra in contact.

Daca am un copil alergic, va face astm?
a. da
b. nu

Raspuns corect
Exista o stransa corelatie intre alergii si astm. Un studiu din 2004 releva ca dintre toti copiii diagnosticati cu astm, 71% aveau alergii la o substanta cunoscuta, iar 42% dintre ei erau sensibili la mai mult de trei alergeni. Dar asta nu inseamna ca toti copiii care au alergii sufera de astm.

In State Unite, astmul este categorisit ca fiind intermitent, usor persistent, moderat persistent sau sever persistent.

Acest ultim diagnostic se refera la simptome severe, care continua si pe timpul noptii si care au ca rezultat scaderea cu 60% a capacitatii respiratorii.

Teoria igienei
Studiile care au condus la ela­borarea asa-numitei teorii a igienei' au aratat ca, inainte de caderea Zidului Berlinului, prevalenta cazurilor de astm in randul copiiilor est-germani era mai mica decat in cazul copiilor vestici', in ciuda faptului ca gradul de poluare era mai mare si conditiile de sanatate si igiena mai precara.

Alte studii au demonstrat ca acei copii care au crescut in crese si gradinite, unde copiii sufereau frecvent de afectiuni respiratorii, au avut mai putine episoade de astm/alergie decat cei care nu au fost in colectivitate. Pe scurt, teoria igienei sustine ca, paradoxal, cu cat mai curat este mediul in care traim, cu atat noi suntem mai predispusi la alergii.

Diversificare tarzie
Pentru a evita declansarea alergiilor alimentare, specialistii ne sfatuiesc sa amanam diversificarea pana in jurul varstei de sase luni. Si sa introducem mai intai in alimentatie cerealele de orez, mai putin susceptibile de a declansa reactii alergice.

Intre fiecare aliment nou introdus se lasa o perioada, pentru ca parintii sa poata observa eventuale reactii alergice. Laptele de vaca este interzis in primul an de viata, el fiind primul pe lista alergenilor la copii – si nu numai.

Pericole ascunse
Teoretic, este relativ usor sa aperi copilul de alergiile alimentare, in sensul ca il tii departe de alimentele-pericol. Dar, in unele cazuri, producatorii nu trec chiar toate ingredientele pe etichete, asa ca risti ca ceva considerat sigur sa fie de fapt un alergen pentru copilul tau, iar pe de alta parte, este imposibil sa cunosti toate alimentele la care el este alergic.

Asa ca trebuie sa-l feresti de tot ceea ce se stie ca poate declansa alergii si sa fii cu ochii in patru la reactii ciudate.

Ce se intampla in caz extrem
Anafilaxia sau socul anafilactic reprezinta o reactie brutala o organismului, declansata de factori multipli, si care apare la cateva minute dupa intrarea in contact cu substanta alergena. Daca nu se reactioneaza la timp, prin administrarea de epinefrina, pune in pericol viata celui care sufera socul.

Doua treimi din decesele produse prin anafilaxie in randul copiilor si tinerilor survin in urma sufocarii din cauza edemului laringian sau a crizei majore de astm.

Date statistice
Statistici realizate in Europa arata ca peste 18% din populatia continentului sufera de cel putin o alergie. Afectiunile cele mai frecvente ce se pot incadra la aceasta categorie sunt rinita si conjunctivita.

Astmul afecteaza aproape 5% dintre europeni, iar de dermatita atopica sunt afectati 2,6%.

Datele nu releva insa situatia reala, cifrele fiind mult mai mari, de fapt. 1,6% dintre suferinzii de alergie au avut episoade de angioedem: li s-au umflat fata, buzele, pleoapele, zona organelor genitale, extremitatile, limba si glota.

Text: arhiva Edipresse; Foto: 123rf.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton