Complicatiile bolilor atopice
Eczema se poate complica cu o infectie virala sau bacteriana (moluscum contagiosum sau eczema herpeticum) sau poate apare o alergie alimentara. Rinita alergica se poate complica cu apnee obstructiva.
Alergenii alimentari si anafilaxia
Multi dintre copiii cu alergii alimentare, fie ca sunt mediate sau nu de IgE, prezinta si eczema. De asemenea, aproape o treime din copiii cu eczema severa au ca si factor declansator un alergen alimentar. Alergia alimentara este de doua feluri.
In primul caz, alergia este mediata de IgE si reactia alergica se dezvolta imediat. In al doilea caz, alergia este cel mai probabil mediata de limfocite T si determina accentuarea tardiva a severitatii eczemei. In al doilea caz skin prick test si RAST vor fi negative.
Anafilaxia este o reactie alergica severa si rapid progresiva care implica mai multe sisteme. Ca si factori declansatori cei mai importanti sunt alergenii alimentari, urmati de veninul unor insecte si, mai rar, unele medicamente.
Anafilaxia determinata de alergeni alimentari este mai frecventa la copiii cu eczema. Copiii care au avut un episod de anafilaxie ar trebui sa aiba asupra lor adrenalina.
Prevenirea alergiilor
1. Alaptatul la san
Se pare ca alaptatul la san pentru primele 4 pana la 6 luni are un efect protector care se exercita cel putin in primii ani de viata.
Acest efect este moderat si nu a fost confirmat de toate studiile clinice. Mecanismul incriminat ar fi favorizarea dezvoltarii unei flore bacteriene intestinale cu bifidobacteria si lactobacili.
2. Mancarea solida
Introducerea alimentelor solide la sugari ar trebui sa aiba loc la o varsta de peste 6 luni. Alimentele foarte alergene (ouale, alunele, nucile si pestele) ar trebui sa fie evitate pentru 2 sau 3 ani pentru a reduce incidenta eczemei si a alergiilor alimentare, dar acest efect protector dispare la copiii de varsta scolara.
3. Uleiul de peste
Ca si supliment alimentar, uleiul de peste (bogat in acizi grasi omega-3), administrat de la nastere are un efect protector fata de tusea alergica la copiii de 3 ani.
4. Fumatul
Parintii ar trebui sa nu fumeze fiindca aceasta creste riscul de wheezing recurent (suieratura respiratorie acuta) si astm la copii.
Din fericire, cresterea incidentei bolilor atopice a coincis cu o mai buna intelegere a mecanismelor acestora. In timp, aceasta ar putea permite dezvoltarea unor metode de preventie si tratament mai bune decat cele folosite in prezent.
Tratamentul copiilor cu boli atopice nu trebuie sa se limiteze la tratamentul simptomatic ci sa includa identificarea alergenului si evitarea acestuia, precum si imunoterapie.
Dr. Luiza Dona
Medic specialist Pediatrie
Educational Commision for Foreign Medical Graduates Certificate, stagiu de pediatrie la Charleston Area Medical Center, West Virginia University, Charleston, USA
Foto: Dreamstime.
Clinica Polisano Bucuresti
B-dul Timisoara nr. 26 Z, corp C
Tel: 021-315.32.05/ 06/ 07
www.clinicapolisano.eu
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3