Bolile atopice (eczema, astmul si rinoconjunctivita alergica) reprezinta sindromuri clinice, fiecare fiind definit de o multitudine de semne si simptome, care apar ca urmare a expunerii la alergen sau la o alta substanta.
Un copil cu boala atopica produce anticorpi de tip IgE dupa ce a interactionat cu alergenii din mediu.
Dezvoltarea unei boli atopice depinde atat de factori genetici cat si de factori din mediu. Factorii genetici reprezinta o predispozitie, insa factorii din mediu sunt cei care determina aparitia acestor boli.
Factorii genetici
Daca ambii parinti au o boala atopica la fel vor avea si 40% dintre copii. Nu s-a identificat o gena responsabila de aparitia atopiei, dar se crede ca transmiterea bolii este multifactoriala, implicand mai multe gene.
Copiii care mostenesc aceste gene au o predispozitie catre dezvoltarea de IgE si de boli atopice cand interactioneaza cu anumiti factori din mediu.
Factorii din mediu
Exista diferente intre incidentele bolilor atopice in diferite tari, unele fiind cu risc crescut', altele cu risc mic'. Se pare ca exista o fereastra de risc' in primii ani de viata cand anumiti factori de mediu pot actiona asupra sistemului imun imatur si pot determina un mod de functionare atopic'.
Dar si adultii pot deveni atopici daca migreaza intr-o tara cu risc crescut' si, deci, modificarile sistemului imun pot apare si la adulti.
Bolile atopice, eczema, astmul, rinoconjunctivita alergica se numara printre cele mai frecvente boli cronice ale copiilor.
Dupa contactul cu alergenul, prezenta IgE in sange poate fi detectata prin teste: skin prick test (intradermoreactia) sau radioallergotesting RAST (testul pentru determinarea IgE din sange).
Rezultatele acestor teste trebuie interpretate alaturi de istoricul bolii si, in continuare, se poate evalua rezultatul eliminarii alergenului.
Nu exista un tratament curativ pentru bolile atopice, cea mai buna optiune fiind sa se evite contactul cu alergenul dupa identificarea acestuia. Daca este cazul, se poate face imunoterapie, dar numai pentru copiii de varsta scolara cu rinoconjunctivita severa.
In prezent, cercetarea medicala se concentreaza pe prevenirea bolilor atopice la sugarii cu risc si pe prevenirea progresiei bolii dupa ce aceasta s-a instalat.
Cei mai multi copii au simptome usoare dar exista si copii afectati sever. In ultima decada s-a inteles mecanismul imunologic al acestor boli si, in consecinta, in prezent metodele de tratament si de prevenire sunt mai eficiente.
Atopia si bolile atopice
Este important sa se faca diferenta intre atopie si bolile atopice. Un copil cu atopie va produce imunoglobuline de tip IgE dupa expunerea la diversi alergeni din mediu si este sensibilizat' la acel alergen.
Bolile atopice sunt: eczema, astmul, rinita si conjunctivita alergica. De asemenea, cei mai multi copii cu atopie vor dezvolta boli atopice, insa asta nu inseamna ca toti.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3