Diagnosticul bolilor atopice
Cronologic, prima boala atopica care se manifesta este eczema care debuteaza in primii doi ani de viata.
Simptomatologia bolilor atopice este :
Investigatii
Copiii cu boli atopice sunt frecvent testati pentru a se determina prezenta anticorpilor IgE impotriva alergenilor comuni.
Desi aceste teste (skin prick test si RAST) ne indica daca exista anticorpi impotriva acestor alergeni, ele nu ne pot spune daca acesti anticorpi sunt cauza simptomelor pe care le are copilul. Dar un test negativ ne asigura ca acest alergen nu determina simptome la copilul respectiv.
Skin prick test (intradermoreactia), care stabileste daca exista o reactie alergica la alergenul respectiv, se poate face la orice varsta, incepand de la nastere. Rezultatele sunt exprimate numeric, indicand diametrul mediu al papulelor care s-au dezvoltat la 15 minute.
Skin prick test este pozitiv daca acest diametru este de 3 mm sau mai mult.
RAST, care determina nivelul IgE din sange, nu este la fel de sensibil sau specific ca skin prick test.
Principiile tratamentului bolilor atopice
In prezent nu dispunem de medicamente care sa vindece inflamatia alergica si, in consecinta, tratamentul se adreseaza simptomelor. Este foarte important sa se identifice alergenul, dupa care se va incerca evitarea acestuia.
Identificarea alergenului:
Alergenii alimentari
Aproximativ 40% din copiii cu eczema vor fi sensibilizati' fata de un alergen alimentar, iar la unii dintre acestia alergia va fi evidenta clinic.
Acesti copii vor avea varsaturi recurente, scaune diareice si falimentul cresterii, urticarie sau soc anafilactic. In cazul alergenilor alimentari, eczema va fi severa si refractara la tratament local. Alergenii sunt de obicei: lapte de vaca, oua, nuci, soia, grau, peste sau cele din fructe de mare.
Alergenii inhalatori
Copiii sunt expusi permanent la alergeni inhalatori, in functie de zona geografica, factori locali si meteorologici. Principalii alergeni sunt acarienii (din saltele, mochete, covoare, perne), parul de animal, gandacii de bucatarie, sporii de mucegai si polenurile.
Cateva masuri pentru reducerea expunerii la acarieni:
Alergenii din exterior sunt foarte greu de controlat.
Tratamentul simptomatic
Este indicat atunci cand nu s-a identificat alergenul, cand evitarea acestuia este imposibila sau rezulta numai intr-un raspuns partial. Foarte important este tratamentul cu corticosteroizi cu administrare locala, orala sau inhalatorie.
Din pacate, la un numar mic de copii cu boli atopice medicatia antiinflamatorie nu are efect. In plus, la copii cu eczema severa se pot folosi medicamente imunosupresoare ca ciclosporina si azatioprina. Pentru rinoconjunctivita severa se poate folosi imunoterapia.
Imunoterapia
Consta in administrarea de cantitati din ce in ce mai mari de alergeni pentru a induce toleranta. Aceasta metoda este utila numai in cazul alergiilor care implica sensibilizare si producerea de IgE.
Se recomanda folosirea acestei metode doar la copiii de varsta scolara cu rinoconjunctivita severa dar numai de catre un alergolog.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3