Peste tot in lume, copiii sunt mult mai predispusi la a dezvolta alergii, scrie medicul Alexandra Santos pentru bbc.com.
Dupa moartea recenta a doi adolescenti, in urma consumului de seminte de susan, respectiv alune, a reiesit ca tot mai multi copii dezvolta alergii tot mai usor. In luna august, o fetita in varsta de 6 ani din Australia a murit, dupa ce a avut o reactie alergica severa la lactate.
Cresterea numarului de copii alergici poate fi observata, explica medicul, in ultimele decenii, cu precadere in Vest.
Reactiile alergice severe pot fi declansate chiar si de urme de alergeni, ceea ce pune o presiune tot mai mare pe cei care sufera de alergii.
Desi fenomenul este tot mai raspandit, oamenii de stiinta nu isi pot da seama ce anume cauzeaza amploarea fenomenului.
O alergie e cauzata de reactia sistemului imunitar, ce lupta impotriva unor substante din mediu pe care nu ar trebui sa le identifice ca fiind periculoase, numite si alergeni.
Simptomele alergiilor pot pleca de la inrosirea pielii, bubite sau inflamatii si pana la cazuri severe, precum varsaturi, diaree, probleme respiratorii, soc anafilactic.
Nu exista o explicatie certa in privinta raspandirii fenomenului, insa exist cateva teorii:
Igiena mult imbunatatita din zonele dezvoltate ii face pe copii mai putin predispusi la infectii, dar mai mult la alergii.
Infestarile cu paraziti, cu precadere, declanseaza acelasi raspuns al sistemului imunitar ca si cel necesar in calmarea alergiilor.
Avand paraziti tot mai putini impotriva carora sa lupte, sistemul imunitar intoarce armele impotriva unor substante inofensive.
O alta teorie spune ca lipsa unui aport corect de vitamina D face ca organismele copiilor sa nu dezvolte acel raspuns imun sanatos.
Acest lucru s-ar intampla cu precadere deoarece ne expunem tot mai putin soarelui, petrecand tot mai mult timp in casa.
In SUA, de pilda, numarul cazurilor de deficienta de vitamina D s-a dublat in ultimul deceniu.
O alta teorie sugereaza ca, expunerea la un alergen prin piele, in perioada in care bebelusii dezvolta eczeme pe piele, duce la o forma de dubla expunere.
Cu toate acestea, se banuieste ca administrarea de cantitati mici din alimente cu potential alergen in timpul diversificarii, inainte de intarcare, poate duce la un raspuns natural sanatos al organismului copilului, blocand aparitia alergiilor mai tarziu in copilarie.
Acest lucru este sustinut de un studiu desfasurat in Londra, unde s-a demonstrat ca, la copiii studiati, cazurile de alergie la arahide s-au redus cu 80% in cazul copiilor de pana in 5 ani, hraniti cu alune in mod frecvent inca din primul an de viata.
Imagine: Shutterstock