Alergiile – de ce apar si cum dispar?

Sarcina si alergiile – cum poate fi afectat viitorul nascut?
Expunerea redusa la alimente alergenice in cursul sarcinii nu reduce riscul de dezvoltare a alergiilor la nou-nascut. Nu exista dovezi ferme care sa justifice dietele restrictive in timpul sarcinii.

Expunerea redusa la acarieni in perioada sarcinii si in primii ani ai copilariei a avut ca rezultat o functie respiratorie mai buna la copiii de trei-cinci ani, insa, aparent, a fost urmata de o frecventa mai mare a dezvoltarii sensibilizarilor alergice (teste cutanate pozitive).

Exista studii care arata ca scaderea expunerii la parul de pisica in timpul sarcinii nu a avut o corelatie pozitiva cu scaderea IgE total (in alergie avem, de obicei, hiper IgE) la nou-nascuti. Insa, expunerea la parul de pisica in timpul sarcinii poate ridica probleme prin prisma parazitozelor pe care le pot transmite aceste feline (toxoplasmoza).

Alimentatia la san il scapa de alergii?
Multi experti recomanda hranirea la san a bebelusilor cat mai mult posibil. Printre numeroase alte beneficii, s-ar reduce si posibilitatea ca micutul sa dezvolte o alergie. Exista, insa, recomandarea ca mama sa nu consume alimente puternic alergenice.

Nu toti specialistii cred in efectul protector al laptelui matern impotriva alergiilor. Iar diversificarea alimentatiei este recomandata oricum dupa patru luni… Puternic alergene sunt proteinele din laptele de vaca, oul, arahidele, pestele, soia. Copilul alergic care mananca anumite alimente ce contin alergene ascunse e in pericol de a face chiar soc anafilactic.

Alimente cu risc
Pentru alergiile alimentare se fac teste specifice de sange sau cutanate. Dar nu intotdeauna un rezultat pozitiv la aceste teste indica faptul ca micutul va face alergie la acel aliment. S-ar putea sa il consume si sa nu i se intample nimic rau.

De multe ori, urticariile din copilarie sunt doar intolerante, in special la coloranti, conservanti sau orice fel de adaosuri din alimente. Intervalul de la consumarea unui aliment alergenic si pana la aparitia simptomelor variaza. Deci, la copii e dificil de gasit foarte repede alimentul inductor.

Pana in acest moment nu exista vaccinuri de desensibilizare conventionale pentru acest tip de alergie', explica medicul Camelia Berghea.

Medicamente rele'
Cele mai frecvent implicate in reactii alergice sunt antibioticele. Spre deosebire de alergiile inhalatorii, unde evitarea completa a alergenelor este imposibila, poti oricand evita un medicament, in urma unei reactii alergice, si exista intotdeauna un raspuns din partea specialistilor, atunci cand este necesar un tratament.

Intepaturi de insecte
Veninul inoculat prin intepaturile de insecte determina frecvent reactii alergice si trebuie sa te prezinti, impreuna cu copilul, la medic. De asemenea, unele studii au aratat ca cei care au alte tipuri de alergii sunt mai susceptibili sa aiba reactii alergice in urma intepaturilor provocate de insecte.

Atentie la semne:

  • Fii atenta daca micutul stranuta des, daca are respiratia suieratoare, daca tuseste sau ii apare congestia nazala. Aceste semne apar in astm, in alergiile medicamentoase si in cele inhalatorii.
  • Pruritul bucal, faringian sau ocular sunt frecvent simptome care apar in alergiile inhalalorii.
  • Daca il doare stomacul sau are indigestii frecvente, poate sa fie vorba de o alergie. Daca pe piele ii apar zone iritate, rosiatice, inflamate, acestea sunt semne ca poate avea o alergie produsa de medicamente, alimente sau intepaturi de insecte.
  • Verifica-i articulatiile. Daca sunt inflamate, poate sa aiba alergie la medicamente sau la diverse alimente. Daca vezi astfel de indicii, mergi si la medicul alergolog, nu doar la cel de familie.

Si daca are astm?
Unii dintre copiii alergici dezvolta astm bronsic. Cauzele acestei boli sunt necunoscute. Copiii cu aceasta boala au o respiratie dificila. Dificultatile in respiratie pot aparea din cand in cand sau, in cazuri severe, in fiecare zi.

Din fericire, crizele pot fi controlate prin tratament medicamentos. In mod obisnuit, astmul debuteaza in primii ani ai copilariei sau in primii ani ai adolescentei. Copiii astmatici trebuie sa fie neaparat sub observatia unui medic specialist.

Text: Viorel Oprea, Consultant: Dr. Camelia Berghea;
Foto: Dreamstime. 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton