In schimb, dansul sportiv sau baletul dezvolta armonios corpul si abilitatile motorii, ajuta la formarea unei gandiri strategice, prin invatarea etapizarii, a anticiparii miscarilor, dezvolta memoria, gandirea algoritmica, formeaza urechea muzicala, disciplina gandirii si actiunii.
Ajutor in cazuri extreme
Terapia prin arta a dat rezultate exceptionale in cazul copiilor grav bolnavi si al celor cu handicap fizic sau mental. Programe de animatie clinica se desfasoara in toata lumea, iar de cativa ani, si in Romania.
Eugenia Barbu, actrita a Teatrului Tandarica, a infiintat in 2002 asociatia A.C.T.O.R. (Asociatia Culturala pentru Teatru si Origami din Romania) si tot de atunci a inceput colaborarea cu Spitalul Grigore Alexandrescu si cu Institutul de Pneumoftiziologie (spitalul Lacul Bucura).
Eugenia, impreuna cu un grup de voluntari, format din studenti si elevi de liceu, desfasoara programe de animatie clinica pentru copii cu afectiuni pulmonare grave, bolnavi de tuberculoza, SIDA sau cancer.
Ce boli pot fi tratate prin arta
Terapiile prin mediere artistica pot ajuta nu numai copiii, ci si adolescentii sau adultii sa scape de probleme ca: timiditate, labilitate emotionala, stima de sine scazuta, negativism, stari de iritabilitate si neliniste.
Tulburari de limbaj, performante scolare scazute, probleme de adaptare in colectivitate, anxietate, depresie, tulburari mentale si emotionale, maltratare, violenta domestica, abuz de substante, dificultati sociale si emotionale legate de dizabilitati si boli, traume, probleme fizice, cognitive si neurologice sau probleme psihosociale legate de boli medicale – toate isi pot gasi rezolvarea prin art-terapie.
Hai sa ne jucam de-a…
Jocul de-a mama si de-a tata, de-a doctorul, de-a gradinita, de-a armata sunt considerate de adulti „joaca de copii. Numai partial adevarat, deoarece jocul de rol este, in primul rand, un mediu pentru exprimarea sentimentelor, pentru explorarea relatiilor dintre oameni, descrierea observatiilor si experientelor proprii, a felului in care intelege el lumea.
In procesul de crestere/maturizare, multe dintre problemele copiilor nostri sunt determinate de inabilitatea adultilor de a intelege ce simte sau incearca sa comunice copilul. Acest „gol de comunicare este largit si de dorinta adultilor de a-i face pe copii sa comunice in special verbal.
Or, copiii nu sunt capabili sa-si verbalizeze sentimentele, sa raspunda logic la intrebarea De ce ai facut asta?. Cel mai probabil, vei afla raspunsul la intrebarea asta, jucandu-te cu el.
Cabinetul de art-terapie la tine acasa:
Pictura
Pune la dispozitia copilului tau creioane colorate, carioca lavabile, acuarele si tempera, pensule, buretei, stampile pentru copii, hartie si carton, lipici, hartie glacé, carti de colorat.
Muzica
Cumpara-i casete sau CD-uri cu muzica pentru copii si muzica clasica, selectionata pentru cei mici, si un mini-casetofon. Incurajeaza-l sa invete un instrument muzical.
Dans
Confectioneaza-i un costum special pentru dans. Un cerc folosit in gimnastica ritmica si un covoras nealunecos – scena – sunt suficiente pentru ca dansatorul sa se „produca.
Teatru
Ia o cutie de carton (de la televizor, eventual), decupeaza o fereastra, lipeste cateva decupaje si ai un teatru de papusi. Drept marionete, poti folosi papusi linguri din lemn.
Text: Cristina Haica, Foto: Bogdan Vasile.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3