Cum să crești un copil echilibrat psihic. Sfaturi de la un celebru psiholog

Într-un interviu din 2018, psihologul Gabor Mate a vorbit despre echilibrul psihic la copii. Iată câteva dintre cele mai importante afirmații făcute de celebrul psiholog canadian. 

Primii 7 ani din viața unui copil sunt cruciali, dar primii 3 ani au o importanță majoră. Mereu le spun oamenilor interesați de subiect – dacă ai grijă la primii 3 ani de viață ai copilului tău, și îi asiguri o bună dezvoltare, fizică, psihică, emoțională, apoi te poți relaxa. Dacă nu ești atent la primii 3 ani, o să te chinui apoi să găsești soluții de parenting poate pentru decenii întregi (…)

Relația dintre un părinte și copilul său, în prima perioadă a vieții copilului, nu se poate baza pe cuvinte, dar trebuie să se bazeze pe această capacitate a părintelui de a-i fi aproape copilului. Asta îi va influența personalitatea copilului pe viață. 

Mamele au relații diferite cu copiii, comparativ cu tații, pentru că mamele le sunt aproape celor mici mai tot timpul, în primii 3 ani, pe când tații vin seara de la muncă și a doua zi pleacă din nou. Tații care stau acasă cu copiii sunt diferiți. Ei au o legătură aproape maternă cu cei mici. Nu e o chestiune de gen aici, e vorba strict despre relația aceasta de apropiere. În plus, de cele mai multe ori, mamele le dau libertate celor mici, dar îi veghează din umbră, pe când tații vor să-și impună imediat punctul de vedere, au așteptări de la copiii lor (…) 

Când un copil simte că părinții îi sunt aproape, el se dezvoltă diferit. E o diferență majoră, de exemplu, între doi copii care se joacă singuri, însă unul este urmărit de părinte, iar celălalt este nesupravegheat. Cel care este urmărit de părinte, chiar dacă se joacă singur, simte prezența părintelui, este mai sigur pe el și se va dezvolta altfel. Copilul care este singur, nesupravegheat, va dezvolta un sistem de frică, de apărare, pentru că nimeni nu îl protejează. 

La două luni, la trei luni, copiii simt când părinții le sunt aproape, iar asta le formează lor viitorul comportament. Comunicarea dintre părinte și nou-născut are loc la un nivel mult mai profund… 

Copiii au întotdeauna nevoie de a se atașa. Așa se pot dezvolta cel mai bine, așa vor fi echilibrați psihic mai departe (…) În lipsa părinților, în unele cazuri, mai târziu în viață, copiii se atașează de un grup de prieteni, de un anturaj. Pentru că vor să se conecteze cu alte persoane. Așa devin anturajele, grupurile modele de urmat în viață – pentru că cei mici nu au avut de cine să se atașeze în familie și s-au atașat de prieteni. Asta va duce, ulterior, la o ruptură între familie și anturaj, pentru că ajuns la adolescență, copilul va fi nevoit să aleagă ce cale vrea să urmeze… de aici știe toată lumea ce se poate întâmpla…„.

Cine este Gabor Mate 

Gabor Mate este un medic canadian, de origine ungurească, celebru pentru lucrările sale din domeniul familiei, dezvoltării copiilor și traumelor. De-a lungul anilor, el a analizat legătura dintre sănătatea fizică și sănătatea psihică și s-a remarcat prin teoriile sale despre echilibru emoțional ori diverse afecțiuni și impactul acestora asupra mentalului nostru.

Este cunoscut, de asemenea, pentru perspectiva sa asupra copiilor cu deficit de atenție. 

Gabor Mate este și editorialist la publicațiile canadiene Vancouver Sun și The Globe and Mail.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton