Desenul este cel mai obisnuit mod prin care copiii isi exprima personalitatea, emotiile, creativitatea. Analizand desenele unui copil ne putem face o imagine despre lumea lui interioara, descoperim o latura a personalitatii lui la un moment dat.
Copiii folosesc desenul ca sa dea o forma vizibila ideilor lor, observatiilor lor. Terapeutii analizeaza desenul copiilor si ii pot ajuta sa dea glas framantarilor care nu pot fi exprimate altfel, fie ca cei mici nu stiu cum, fie pentru ca nu pot.
Utilizarea testelor proiective bazate pe desen este veche, deoarece desenul, pictura sunt un mod de expresie foarte apropiat de joaca. Aceste teste au valoare diagnostica si orienteaza modul in care copilul este abordat, tratat sau optimizat.
Nu numai terapeutii pot folosi desenul, pictura, modelajul pentru optimizarea dezvoltarii copilului; cel mai bine este sa o faca mai intai familia. Desenati impreuna cu copilul. Nu ii spuneti: Deseneaza tu, ca eu nu stiu si nici nu lansati o invitatie la concurs: Hai sa vedem care deseneaza mai frumos.
Nu trebuie sa fii psihoterapeut ca sa iti dai seama ca ceva nu este in regula cu un copil care deseneaza numai monstri si numai in culori inchise, sau care nu reuseste sa lege o imagine coerenta, in timp ce alti copii de varsta lui pot.
Cand deseneaza, copilul povesteste, si orice adult poate recunoaste ca relatiile intre personajele desenate seamana deseori cu legaturile din familie. Totul este sa nu folosesti ceea ce „spune pentru a-l pedepsi, ci pentru a-l intelege. Arata-i copilului lucrari ale artistilor celebri, explica-i-le pe intelesul lui, invata-l sa iubeasca arta.
Terapie aplicata
Terapiile prin mediere artistica se adreseaza atat copiilor cu intelect normal si supradotati, vizand dezvoltarea creativitatii si inteligentei emotionale, cat si copiilor aflati in dificultate, din cauza unor accidente, boli somatice, psihice, neuropsihiatrice, tulburarilor de comportament.
Exista clinici, fundatii sau galerii de arta unde sunt aplicate modalitati de art-terapie pentru copiii aflati in dificultate, si pentru cei care doresc sa isi dezvolte creativitatea.
Ritmuri, sunete, senzatii
Muzica influenteaza modul nostru de a ne comporta si reactiona. E suficient sa observati reactiile unui bebelus, cum se relaxeaza el sau cum devine iritat cand asculta anumite melodii. Muzica relaxeaza sau tonifica, disciplineaza gandirea, ajuta la exprimarea emotiilor.
Copilul se descarca la auzirea si prin intermediul sunetelor. Este bine sa il incurajezi sa foloseasca instrumente muzicale si sa inteleaga muzica – ne referim aici in special la muzica clasica, nu la cea difuzata la radio.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3