Sfaturi pentru parinti
Desi copilul tau invata comportamente agresive de la televizor, tu, ca parinte, ai un rol important in diminuarea acestor influente.
- Limiteaza-i timpul petrecut in fata televizorului.
- E recomandabil sa vezi macar un episod din programul lui preferat. In felul acesta, afli ce urmareste si poti discuta despre ce se intampla acolo.
- Cand vezi un incident violent la televizor e necesar sa discuti despre ceea ce a cauzat comportamentul agresiv al persoanei respective. Ar trebui sa mai spui ca acel comportament nu este caracteristic adultilor, pentru ca ei isi rezolva in alt mod conflictele: discutand, negociind. Indeamna copilul sa spuna cum ar mai fi putut actiona persoana din film sau ce alte solutii nonviolente ar fi avut la indemana.
- Trebuie sa-i explici ca anumite secvente nu sunt reale, ca oamenii respectivi nu au fost loviti sau ucisi, insa daca acest lucru li s-ar intampla in realitate, ar fi raniti foarte grav.
- Interzi-i sa se uite la programele care ti se par prea violente. Dar, de fiecare data, ofera-i copilului o explicatie pentru decizia luata. Altfel, va intelege interzicerea ta ca pe o pedeapsa, nu ca pe un lucru facut spre binele lui.
- Incurajeaza-l sa se uite la documentare si programe educationale de tipul celor care prezinta viata plantelor si animalelor.
- Este deosebit de important sa-ti indemni copilul sa faca sport si sa-si petreaca cat mai mult timp cu prietenii.
- Imaginati impreuna activitati placute, care sa inlocuiasca privitul la televizor, sau faceti impreuna diverse treburi prin casa.
- Ca sa nu existe presiuni asupra lui din partea colegilor de clasa, suna-i pe parintii celorlalti copii pentru a stabili si ei aceleasi reguli.
- Evita sa pui un televizor in camera lui.
- Nu va uitati la televizor in timp ce luati masa.
- Este preferabil ca tu insati sa fii un model pentru copilul tau si sa-ti investesti timpul in activitati mult mai sanatoase decat privitul la televizor.
Expunerea la violenta induce agresivitatea prin:
Imitare
Copiii imita actiunile parintilor, pe ale prietenilor si eroilor din filme, mai ales cand actiunea lor este recompensata. Iar atunci cand consecintele violentei nu apar, copilul invata ca nu se produce nici un rau serios si se identifica cu actorul principal.
Desensibilizare
Cu cat vor vedea mai multa violenta, cu atat li se vor parea mai normale comportamentele agresive si le vor accepta mai usor. De asemenea, vor deveni mai suspiciosi si se vor astepta ca cei din jur sa actioneze violent. Poate aparea sindromul „lumii rele, in care copilul sa priveasca mediul inconjurator ca fiind ostil si primejdios.
Justificare
Dupa ce priveste scene violente, un copil care s-a comportat agresiv scapa mai usor de vinovatie si gaseste o justificare pentru actiunile sale. El se va simti mai putin inhibat in a intreprinde actiuni violente.
Amortire'
Pentru orice copil normal, scenele violente sunt neplacute si determina o excitatie psihica mare. Cei care privesc frecvent filme violente sunt obisnuiti cu acestea si au raspunsuri emotionale scazute.
Text: Psiholog Iulia Firanescu, Foto: Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3