Problemele de auz ale copiilor

Explorari medicale pentru testarea auzului
Pe langa costul implantului, foarte scumpe sunt si explorarile medicale, care spun specialistilor mai exact ce se intampla cu auzul copilului, daca nu cumva o boala psihica (autismul sau „surditatea psihica) este responsabila de comportamentul anormal.

Aceste explorari costisitoare nu sunt acoperite in totalitate din fondurile alocate programelor de implant cohlear. In Romania ar fi necesare minim 100–120 de implanturi cohleare pe an.

Pentru depistarea nivelului exact de surditate si stabilirea indicatiei de implant cohlear, sunt necesare consulturi medicale interdisciplinare:

  1. Primul care intra in contact cu copilul si familia lui este audiologul, care constata daca este vorba de o surditate care nu poate fi recuperata prin altceva decat implant;
  2. Urmeaza logopedul, care incearca sa-l invete pe copil sa vorbeasca si constata daca micutul are un comportament de surd;
     
  3. Mai participa si chirurgul ORL, care apreciaza daca interventia poate fi facuta;
  4. Urmeaza radiologul, raspunzator de partea de imagistica, care stabileste daca urechea interna este sau nu normala si daca implantul se poate face. Apoi neurologul trebuie sa spuna daca intervin si leziuni de tip neurologic;
     
  5. In stabilirea indicatiei adecvate ar trebui sa se implice si psihologul, care face o evaluare a coeficientului de dezvoltare psihica;
  6. Nu in ultimul rand, un cuvant de spus are si anestezistul, de regula in implantul cohlear anesteziile facandu-se timp de trei–patru ore unor copii care au intre 10–14 kg. In unele cazuri, surditatea este asociata si cu alte malformatii cardiace, pulmonare, hepatice, renale, care pot pune probleme anesteziologice.

Nu exista dovezi concrete ca ecografiile facute gravidelor in timpul sarcinii produc deficiente de auz la copil. Nici curatarea urechilor copilului dupa baie nu are legatura cu pierderea auzului. Copilul se poate naste hipoacuzic sau poate deveni hipoacuzic dupa meningita, oreion, otita.

Auzul „tratat” in statistici
In fiecare an, in Romania se nasc, in medie, 100 de copii care sufera de surditate profunda. Acestea sunt informatii destul de vechi, de la inceputul anilor 90, rezultate dintr-un studiu facut de specialistii de la Crucea Rosie Britanica impreuna cu medici de la Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala ORL din Bucuresti.

Doctorii afirma insa ca cifra se mentine si acum. La ea se adauga si cazurile in care auzul este partial afectat. Pentru cei mai multi dintre acesti copii sunt sanse mari sa se vindece. Cu o conditie: sa fie tratati din timp.

Text: Iulia Marin; Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton