3 motive sa iti inveti copilul limbajul semnelor, inca de la 6 luni

Nu e deloc surprinzator ca bebelusii pot invata limbajul semnelor cu mult inainte sa invete sa vorbeasca: atat intelegerea limbajului, cat si functiile motorii (miscarile mainilor, de exemplu) se dezvolta cu mult inainte ca ei sa poata sa vorbeasca.

3 motive sa iti inveti copilul limbajul semnelor, inca de la 6 luni

Bebelusii iubesc sa imite, ceea ce te va ajuta nespus in incercarea de a-ti invata bebelusul sa comunice cu tine prin semne.

Ideea ii apartine expertului Joseph Garcia: sa-i inveti un numar definit de cuvinte, prin care bebelusii sa poata comunica mai usor.

Joseph Garcia a descoperit ca bebelusii nascuti cu deficiente de auz, ce aveau parinti care sufereau de aceeasi problema, invatau mult mai usor sa comunice decat cei obisnuiti, iar parintii se intelegeau cu ei mult mai bine.

Medicul a realizat, totodata, ca si parintii de copii obisnuiti pot profita de pe urma acestui limbaj: in loc de plansete si tipete, bebelusii pot indica ceea ce doresc si toata lumea e mai fericita.

Desigur, nimic nu-ti garanteaza ca nu va mai plange, insa au existat situatii in care bebelusi de 6 luni au reusit sa invete si sa reproduca limbajul semnelor.

1. E mult mai putin frustrant

Nu e greu sa-ti inveti copilul sa comunice prin semne, insa e nevoie de multa practica.

Chiar si cateva semne, precum „sete” (degetul mare dus la gura, inclinat capul spre spate), te poate scuti de plansete neincetate.

2. O legatura mai stransa intre parinti si copii

Multi copii nu spun primele lor cuvinte decat in apropierea varstei de 3 ani.

Daca pana atunci insa, stiu cum sa indice ceea ce doresc, ei reusesc practic sa comunice cu parintii lor cu mult inainte de a putea vorbi.

3. Limbajul semnelor imbunatateste dezvoltarea vorbirii

Multi parinti se tem ca, daca isi vor invata copiii cum sa comunice in limbajul semnelor, le vor ingreuna dezvoltarea de limbaj obisnuit.

Insa lucrurile stau tocmai pe dos: bebelusii ce sunt invatati limbajul semnelor pot invata mai devreme si sa vorbeasca.

Limbajul semnelor vine sa completeze comunicarea, nu sa o inlocuiasca. Astfel, parintii trebuie ca, pentru fiecare gest pe care incearca, sa foloseasca si cuvantul rostit, asociat acelui gest.

Cu ceva practica, bebelusul va retine cuvantul, chiar daca initial pare ca nu e foarte atent. Momentul in care si bebe incepe sa reproduca semnele pe care le-ai tot facut este cel in care efortul a dat roade si poti sa intelegi ce el isi doreste.

Sursa: babycenter.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton