Meningita virala ii afecteaza si pe cei mici

In anul 1985 s-a produs cea mai grava epidemie de meningita virala din tara noastra. Atunci au fost inregistrate 1.301 cazuri.

Investigatiile de laborator
Acestea includ:

  • hemograma cu formula leucocitara,
  • glicemia,
  • viteza de sedimentare a hematiilor (VSH),
  • electrolitii,
  • probele de coagulare,
  • hemocultura,
  • examenul de urina,
  • testele specifice pentru detectarea virusului (dificil de realizat din cauza numarului redus de laboratoare performante si a pretului de cost crescut),
  • punctia lombara cu analiza LCR – cea mai importanta investigatie, ecografia transfontanelara la nou-nascut, radiografia pulmonara (obligatorie la nou-nascut),
  • ecografia de cord si ECG daca se suspecteaza implicarea miocardului/pericardului in viroza.

Semnele clinice si varstele copilului
Bebelusii devin somnolenti, refuza alimentatia, varsa, pot avea un plans strident, greu de consolat, au hiperiritabilitate, in mod paradoxal se agita sau plang daca sunt luati in brate.

Sugarii pot avea o pozitie ciudata – arcuit spre spate cu capul in extensie, au febra sau, dimpotriva, o temperatura mai mica decat normal. Semne care apar mai tarziu sunt bombarea fontanelei, dehiscenta suturilor oaselor craniene, tradand cresterea presiunii intracraniene. Acest tablou al bolii rareori este complet. La copiii mai mari, semnele au o specificitate mai mare.

In plus, ei pot coopera in timpul examenului clinic. Acestia acuza dureri de cap, de gat si de spate, fotofobie. Rigiditate la nivelul cefei prezinta cei mai mari, durere si rezistenta la extensia genunchilor si flexia involuntara a coapselor si genunchilor cand pacientul este asezat pe spate si barbia este aplecata.

Cresterea presiunii intracerebrale la copiii mai mari: durerea de cap, iritabilitatea, somnolenta, varsaturile in jet, afectarea constientei, respiratia neregulata. Se mai pot asocia semnele unei infectii sistemice: febra, eruptii pe piele, stare de soc, respiratii foarte frecvente si puls accelerat.

Solicita imediat medicul daca remarci la copilul tau astfel de semne! Daca varsta copilului este sub sase luni, convulsiile si febra vor fi interpretate ca simptome de meningita. In oricare dintre situatiile de sus, trebuie solicitat medicul!

Tratamentul meningitei virale
Copilul va fi izolat, i se va asigura un mediu cu cat mai putini stimuli: liniste, lumina redusa. Va primi lichide si medicatie antitermica: paracetamol, ibuprofen in doze prescrise de medic.

Afectiunile produse de virusuri nu se trateaza cu antibiotice, dar daca exista suspiciunea de infectie bacteriana, medicul va institui tratament antibiotic pana la obtinerea rezultatelor analizelor.

Copilul poate primi o alimentatie normala in masura in care fenomenele digestive asociate (greata, varsaturi) nu o impiedica. Parintii trebuie sa stie ca in prezenta febrei peste 38,5ºC chiar in cadrul unei infectii respiratorii obisnuite pot aparea convulsiile febrile, fara sa fie vorba de afectarea meningelui sau encefalului.

Meningita bacteriana
Aceasta forma a bolii se poate manifesta sub forma unei simple raceli, putand fi usor nediagnosticata si nedeterminand complicatii. Este cea mai comuna si cea mai usor de tratat, ea disparand in zece zile.

Atentie la aceasta forma a bolii! Ea poate duce repede la leziuni ale creierului sau chiar la surzenie si poate fi fatala in 10 – 13% din cazuri. Copiii sunt categoria cea mai afectata de meningita bacteriana.

Text: Alexandra Cozinov, medic neonatolog
Foto: 123rf.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton