Ingrijorarea pe care diagnosticul de meningita o starneste este justificata. Este una dintre suferintele severe la copii, ce trebuie tratata cu deosebita atentie.
Cateva notiuni de anatomie vor lamuri expresia „meningita la cap'. Invelisul creierului si al coloanei vertebrale se numeste meninge.
Acesta are trei straturi: dura mater, pia mater si arahnoida. Meningita este inflamatia acestui invelis. Anumite structuri ale creierului produc lichidul cefalorahidian, care are o circulatie bine reglata intre lacurile cerebrale (ventriculii cerebrali) si in jurul maduvei spinarii.
Analiza acestui lichid, ce poate fi obtinut prin punctie lombara, poate sa indice cauza meningitei, care este de cele mai multe ori infectioasa – data de microorganisme (bacterii, virusuri, rar fungi sau paraziti).
Cel mai frecvent, infectiile sistemului nervos central sunt date de virusuri, asa stand lucrurile si in cazul meningitei. Dintre acestea, enterovirusurile sunt cauza cea mai des intalnita. Acestea pot determina epidemii, care apar in special vara si toamna.
Din fericire, complicatiile date de meningitele produse de enterovirusuri apar destul de rar. Semnele de inceput ale bolii apar dupa o incubatie de patru – sase zile si sunt tipice pentru o viroza: rino-faringita, ochii rosii, umezi, dureri musculare, febra, dureri de cap, stare generala proasta, varsaturi, dureri abdominale situate in special in jurul ombilicului.
Uneori, poate sa apara pe piele o eruptie: pete de culoare rosie. Enterovirozele se transmit pe cale fecala, orala, dar si pe cale respiratorie. Indiferent de calea pe care a fost contactat, virusul se cantoneaza in faringe si in tractul digestiv inferior.
Dupa numai o zi, infectia se extinde la ganglionii limfatici regionali, in aproximativ trei zile se raspandeste in circulatie (viremie). Afectarea sistemului nervos central se produce de cele mai multe ori odata cu afectarea celorlalte organe.
Alta discutie: poliomielita
Aceasta este tot o enteroviroza, care afecteaza anumite structuri neuronale din maduva spinarii si creier. Incidenta este mult scazuta datorita vaccinului antipolio aflat, de altfel, in programul national de vaccinari obligatorii.
Alte virusuri implicate in infectii sunt: arbovirusurile, virusul herpetic, adenovirusurile, virusurile rubeolic, rujeolic, cel al imunodeficientei umane (HIV), influenza, virusul urlian (oreion), virusul varicelo-zosterian etc.
Semne care tradeaza si o afectare a encefalului (encefalita) insotesc mai frecvent infectiile cu adenovirusuri, arbovirusuri, virus urlian – mai ales in lipsa vaccinarii impotriva oreionului sau in varicela.
Investigatiile imagistice
Acestea se refera la tomografia computerizata, rezonanta magnetica nucleara si nu sunt neaparat necesare daca semnele de meningita sau encefalita se inscriu in tabloul tipic.
Daca, insa, se suspecteaza o afectare neurologica localizata, se impune efectuarea unei astfel de investigatii, care poate detecta prezenta unui abces, a hidrocefaliei etc.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2