Marii absenti din viata copiilor…la munca in strainatate

Consultanta psihologica – o idee a scolii
„Saracia este cea care i-a impins pe oameni la acest soi de dezradacinare impusa, distrugatoare si pentru micuti, si pentru parinti, fiinca sunt convinsa ca nici lor nu le e usor acolo prin strainatate, spune profesoara Veronica Cornea, directoarea scolii si cea la a carei initiativa s-a infiintat aici Cabinetul de Consultanta Psihologica pentru elevii cu astfel de probleme.

„Speriati de teroarea zilei de maine si disperati de neajunsuri, parintii multor copii au apelat la gestul extrem de a pleca la mii de kilometri distanta. Nimeni nu-i poate condamna, decizia lor fiind, cu rare exceptii, una ce priveste viitorul material al copiilor, intervine si profesoara Aspasia Schiopu.

Micutii singuri invata mai greu si mai incet
„Acesti copii sunt fie introvertiti, necomunicativi, inchisi in suferinta lor, care nu se vede, dar exista, fie se manifesta sfidator, excesiv de nonconformist, dar si intr-un caz si in celalalt pierd ritmul la invatatura si ajung sa nu mai poata recupera. Cu cat durata plecarii in strainatate este mai lunga, cu atat se instaleaza sentimentul de abandon, copilul ajungand uneori chiar sa se invinovateasca pentru plecarea parintilor, explica Danuta Bardici, profesoara cu ani buni de experienta la catedra.

O avalansa de cifre

  • Zeci de mii de copii au fost abandonati de unul sau ambii parinti care au plecat sa munceasca in strainatate.
  • Majoritatea raman in grija unor membri mai in varsta ai familiei.
  • Exista insa si copii lasati in orfelinatele de stat.
  • Judetele cu cel mai mare numar de copii in aceasta situatie sunt Suceava si Iasi, cu cate 9 000 si respectiv 11 000 de cazuri.
  • Cele mai grave cazuri au fost tot in Moldova, unde doi copii de 15 si 11 ani din Iasi si Botosani s-au sinucis din pricina stresului emotional de nedepasit.
  • Putini din cei care pleaca isi lasa copiii in grija unor rude responsabile.
  • Mai mult de 30% din copii sunt lasati la rude, care nu mai au grija de ei, daca nu se dovedesc o afacere profitabila.

Se simt vinovati
Parintii sunt foarte atasati de copii, in ciuda distantelor.
„In ciuda distantelor, cei mai multi dintre parinti sunt foarte atasati de copiii lor, suna des la bunici sau la familiile unde au fost incredintati, vorbesc cu ei pe e-mail si, cand se intorc acasa in concediu, vin incarcati cu cadouri pentru cei mici. Credeti-ma ca revederile acestea dupa luni de asteptare sunt induiosatoare, dar din nefericire pentru copil urmeaza despartirea, dupa o saptamana sau doua.'
Veronica Cornea, Directoarea scolii „Principesa Margareta

Si copiii care au fost doar in vizita…invata mai greu dupa ce revin in tara
„O situatie ceva mai speciala o avem in cazul copiilor care au plecat si ei in strainatate la parintii aflati acolo de cate un an sau doi si care apoi au revenit in scoala dupa o perioada de intrerupere. Sigur ca faptul ca s-au intors in scoala e un semnal pentru noi ca aici au fost realmente integrati in colectiv si ca au simtit eforturile facute pentru a-i ajuta. Dar, in acelasi timp, este foarte mult de munca cu ei: multi nu prea mai vorbesc corect si in plus trebuie sa dea diferente la limba romana, la matematica…'
Aspasia Schiopu, Director adujunct

Solutii posibile
Rezolvarea ar trebui sa fie gandita la nivel guvernamental.
„Sunt intr-un fel niste tragedii, mai ales sub aspect emotional, si solutia ar fi, cred eu, o strategie pentru atragerea oamenilor catre economia nationala. Locuri de munca platite decent pentru toata lumea si o sa vedeti ca fenomenul se va diminua drastic, caci nimeni nu vrea cu adevarat sa plece de langa copiii sai.
Iordache Dorina, Invatatoare


Text: Adrian Ciltan, Foto: Shutterstock

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii
Buton